Манолова: Седмицата отсрочка на изборите е тест за управляващите

OFFNews 14 януари 2021 в 18:19 2451 1

Тази седмица отсрочка, която президентът даде на институциите, е тест дали те са готови да застанат на страната на гражданите, които очакват честни и прозрачни избори. 

Това заяви лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова, след като президентът Румен Радев обяви, че парламентарните избори ще бъдат на 4 април, а не на 28 март. 

"Месеци наред хората протестират по площадите и улиците на България и искат незабавна оставка. Гражданският натиск за незабавна оставка и избори час по-скоро не е спрял. Подкрепяме протестите и искането за бързи избори, но седмицата отсрочка се налага заради безгрижието на институциите, които определено са неподготвени за провеждането на честни избори", категорична е Манолова.

Изправи се.БГ одобрява датата 4 април, защото тя дава седмица отсрочка на институциите "да покажат политическа воля за организиране на честни и прозрачни избори".

Манолова заяви, че на ход е Народното събрание, което трябва се ангажира със законодателни промени:

"Очакваме те да включват гласуване по пощата за българите зад граница, гласуване на карантинираните лица и видеонаблюдение от секционните избирателни комисии."

Манолова допълни, че правителството, ЦИК, Държавна агенция "Електронно управление" и ГРАО също са на ход, като от тях се очаква: час по-скоро да се обявят здравните правила, които да осигурят честен и безопасен вот; да се каже кога ще бъдат доставени машините за вота, как ще бъдат транспортирани, къде ще бъдат съхранявани и как ще бъдат пазени; да се представи методиката за сертифициране на машините и избирателните списъци, които да са изчистени от мъртви души. 

Манолова зяви още, че е нормално да бъде осигурена ваксинация за членовете на секционните комисии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови