Манолова се притесни за вдигането на възрастта за пенсиониране на миньорите

Симона Костадинова 22 май 2015 в 14:20 2163 0

Червената депутатка Мая Манолова изрази притеснението си относно политиката на правителството за увеличаване на възрастта за пенсионирането на миньорите.

По време на днешния парламентарен контрол Манолова зададе въпрос по тази тема на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

От парламентарната трибуна тя заяви, че миньори и полицаи са силно разтревожени от пенсионната реформа, която готви Калфин.

„Имате спешна нужда да разговаряте с действащи миньори, защото не сте в час със случващото се с тях“, обърна се червената депутатка към министъра.

Калфин от своя страна заяви, че казаното от Манолова е объркано. Той подчерта, че работещите в първа и втора категория, където попадат полицаите и миньорите, имат достатъчно добри синдикати, които ги представят по време на разговорите за пенсионната реформа.

„Ние предлагаме възрастта на първа категория за мъжете да стане 55 години с два месеца годишна стъпка. В момента възрастта е 52 години и 8 месеца“, коментира Калфин.

Той подчерта, че увеличението на възрастта ще става плавно.

Манолова от своя страна заяви, че терминологията на министъра е неясна, но със сигурност тя няма общо с реалната ситуация.

„Този спор, които се води от парламентарната трибуна, е абстрактен”, добави депутатката от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови