Quantcast

Манолова: С мажоритарен вот Реформаторите нямат шанс

OFFNews Последна промяна на 06 март 2014 в 16:13 1272 18

Мая Манолова

Снимка Сергей Антонов

"Аз се съмнявам, че дори хората, които се подписват под тази подписка, искат напълно мажоритарна систем. Какво значи това? Реформаторският блок никога да не влезе в парламента? Дори не конкретно за тях - важи за всяка малка партия. Двупартийна система, плюс ДПС, това ли искат гражданите? Мисля, че не."

Това заяви на днешното заседание на Комисията за взаимодействие с гражданските организации председателят й Мая Манолова.

На днешното заседание някои граждански организации и Общественият съвет към парламента обсъдиха въпросите за изборен референдум, които предложи президентът Плевнелиев.

Заключението на Обществения съвет към Народното събрание е, че "така поставените от президента въпроси са неясно формулирани и ненавременно направени".

Сходно е становището и на Института за модерна политика. Според Ивилина Алексиева така формулирани, въпросите на президента няма да доведат до законови промени, дори гражданите да отговорят с "да" на всички от тях.

Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че е много учудена от нежеланието на гражданските организации да подкрепят идеята на Плевнелиев. Според Стоянова обяснението, че някоя промяна е противоконституционна не е рационално обяснение, защото ако народът се произнесе, могат да се направят и промени в Конституцията.

"За мен е странна логиката да питаме КС дали даден въпрос е противоконституционен. КС може да каже, ако референдумът каже "да" за задължителното гласуване, дали това е допустимо. За мен се поставя колата пред коня", каза Стоянова.

Мая Манолова бе категорична, че въпросите на Плевнелиев са неясни и некоректни.

"Ако 500 000 гарждани искат тези въпроси, удостоверят това с подписка, ако приемем, че 500 000 граждани са вникнали във въпросите и са решили, че въпросът за мажоритарния вот им е ясен, тогава тези обсъждания няма да имат смисъл. Ще се съглася, че щом 500 000 граждани казват, че въпросите са им ясни, значи аз съм изключение", коментира Мая Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2014 в 19:29

Като гледам колко умни глави са се събрали тука, аз абдала се питам като имахме 30 мажоритарни мандата на парламентарните избори 2009г. да не би някой да знаеше или пък сега да знае кои високо одухотворени с изключителни морални и нравствени качества народни представители от ГЕРБ и ДПС влязоха тогава. Силно се съмнявам, както се и съмнявам форумните тролове защитаващи, като Матросов на амбразурата,мажоритарния вот да си спомнят, че тогава т. нар. частичен избор на 30 мажоритарни манадата беше измислен от червената пчеличка Мая под давление на чичо Гоце. Ама не ги помните удобно тия времена, то тогава и приятеля на мая не беше и министър и Гоце беше "техния президент", ама нейсе времената се менят. Вчера говориш и правиш едно а днес друго и това се нарича "еволюция на политическата позиция". Лошото е че абдалите се увеличават в тази страна и се връзват на тези прости и елементарни политически фокуси и заклинания.

06.03 2014 в 19:08

Какво значи антиконституционно? Когато президентът е против конституцията - това е антиконституционно, но когато народът е против конституцията - сменя се конституцията и толкоз.

06.03 2014 в 18:40

Благодаря, че ме просветихте мен, незрелия, че в мажоритарната система се гласувало "за личности", и "по съвест" ама не за партии. Това определено щеше да е майтапа на седмицата, ако не беше жалко.
Пробвайте се мажоритарно срещу някоя партийна кандидатура,без да ви издигне някоя партия или икономическа група, свързана с партия. Много ми е интересно - какво ще се случи.
Абе вие да не смятате пишещите тук за малоумни, че ми разправяте някакви стари дивотии от 1990 г. тогава поне политически всички бяха в детската градина,простено им беше да вярват на глупости. А гласуването "по съвест" ми е много интересно, как я мерите "съвестта" при избирателната система, че само при едната гласувате по съвест.И защо не гласувате за независими кандидати - личности при пропорционалната система, дето там те дори са с привилегии за избор пред партиите. Ами сега в електронния век - проверете във великото народно събрание 1990 г - колко "независими" кандидата избраха от 200 едномандатни района. Ха недейте да проверявате, ще ви светна - 2, които естествено не бяха независими, понеже водещата партия нямаше там издигнат кандидат.
И накрая за домашно - по време на Тодор Живков каква беше избирателната система, знаете ли?

06.03 2014 в 18:21

Маичето пак се е загрижила за глупавите, според нея хора. Те пак не разбират под какво се подписват! Но добре, че тази просветителска от ранга на Кирил и Методий ще ни отвори очите и ще защити нашите( а не на мафията) интересите!
Хахахахахахаха

06.03 2014 в 17:37

Толкова е прозрачна другарката!
Значи, според нея, при мажоритарен вот РБ няма да влезе в парламента. Тоест реформаторският блок, с риск да остане извън парламента, изразява волята на българските граждани!
Мая се изумява как може партия да предлага нещо, което би я лишило от властта, защото БСП предлага само неща, които обслужват партията, без да се интересува от мнението на избирателя.С две думи - това си е чисто признание.

06.03 2014 в 17:32

@sancho,
Както и Деян (#10) е казал, мажоритарния вот в никакъв случай не значи две партии и един балансьор. Напротив, при мажоритарен вот, ще влязат много кандидати, гласуващи по съвест, а не по партийна повеля. Представи си например Данчо Йовчев - той има да пази собствено достойнство. Ще гласува както намери за редно и ще има срам пред хората. А не както правят партийните полуанонимковци - никой не ги знае по име, само като "един депутат от *** ". Заради такива може вместо да се плаща заплата на 240 хрантутници, от всяка партия да си имат по един представител и гласът на единия да има тежест X%, другия - Y% и така.

06.03 2014 в 17:18

Ех, какво умиление ме обзема при мисълта как Мая Манолова милее за Реформаторския Блок!

06.03 2014 в 17:15

Мая разбира и знае всичко но най-голям специалист е в една област което пък най-добре знят кюстендилци

06.03 2014 в 17:12

При мажоритарната система се гласува за личности, а не за партии. Товарищ Мая няма шанс да бъде избрана така, и тя го знае. Трябва някоя партия да я сложи на чело на листата си, за да я изберат.

Има системи за разпределяне на гласовете на хората, които не са гласували за спечелилия кандидат. Те отиват за други кандидати които избирателят е посочил, или за листи на партии... схеми много. Великото Народно Събрание го избрахме половината по мажоритарна система. Не стана от 2 партии, нали?

Ако е вярно, че РБ ще загуби при мажоритарна система, защо си против? (ма, пача проста)

06.03 2014 в 16:55

СЕСТРА ГАЛЕВА

известна още и като Мая Манолова!