Манолова: С мажоритарен вот Реформаторите нямат шанс

OFFNews 06 март 2014 в 16:13 1961 18

Мая Манолова

Снимка Сергей Антонов

"Аз се съмнявам, че дори хората, които се подписват под тази подписка, искат напълно мажоритарна систем. Какво значи това? Реформаторският блок никога да не влезе в парламента? Дори не конкретно за тях - важи за всяка малка партия. Двупартийна система, плюс ДПС, това ли искат гражданите? Мисля, че не."

Това заяви на днешното заседание на Комисията за взаимодействие с гражданските организации председателят й Мая Манолова.

На днешното заседание някои граждански организации и Общественият съвет към парламента обсъдиха въпросите за изборен референдум, които предложи президентът Плевнелиев.

Заключението на Обществения съвет към Народното събрание е, че "така поставените от президента въпроси са неясно формулирани и ненавременно направени".

Сходно е становището и на Института за модерна политика. Според Ивилина Алексиева така формулирани, въпросите на президента няма да доведат до законови промени, дори гражданите да отговорят с "да" на всички от тях.

Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че е много учудена от нежеланието на гражданските организации да подкрепят идеята на Плевнелиев. Според Стоянова обяснението, че някоя промяна е противоконституционна не е рационално обяснение, защото ако народът се произнесе, могат да се направят и промени в Конституцията.

"За мен е странна логиката да питаме КС дали даден въпрос е противоконституционен. КС може да каже, ако референдумът каже "да" за задължителното гласуване, дали това е допустимо. За мен се поставя колата пред коня", каза Стоянова.

Мая Манолова бе категорична, че въпросите на Плевнелиев са неясни и некоректни.

"Ако 500 000 гарждани искат тези въпроси, удостоверят това с подписка, ако приемем, че 500 000 граждани са вникнали във въпросите и са решили, че въпросът за мажоритарния вот им е ясен, тогава тези обсъждания няма да имат смисъл. Ще се съглася, че щом 500 000 граждани казват, че въпросите са им ясни, значи аз съм изключение", коментира Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!