Манолова плаши властта с дела заради намалените пенсии

Над 500 000 пенсионери ще получат по-ниски пенсии от сумите, изплащани през миналата година, твърди лидерът на Изправи се.БГ

OFFNews 07 януари 2022 в 16:07 1564 0

Председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова ще заведе дела от името на пенсионери, които са подали сигнали към гражданската платформа и ще обжалват разпорежданията за образуване на новите пенсии пред административните съдилища заради невключване на индексацията с абсолютния процент от 2018 г. и 2019 г. към пенсиите през 2022 г. 

Тъй като делата ще траят с месеци, по-добрият вариант е парламентът и правителството да вземат решение за това сега, признава Манолова.

Експертите на гражданската платформа са изчислили, че над половин милион пенсионери ще получат по-малка сума през януари от тази, която са получавали през миналата година.

Според Манолова причините за това са две: Първата е заради намалената добавка към пенсиите от 120 лв. на 60 лв. От Изправи се.БГ още при гласуването в Народното събрание предупредиха, че въпреки обещанията намалената добавка към пенсиите реално ще доведе до намаляване на доходите на хиляди пенсионери през 2022 г. Втората причина е, че НОИ не са включили в преизчисляването на пенсиите индексациите им за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Така обещаното увеличаване на пенсиите с 12.5% реално не се случва.

Като излъгани очаквания определи Манолова създалата се ситуация заради дадени обещания за увеличаване на доходите, а реалността е по-различна и то точно за най-уязвимите.

Председателят на Изправи се.БГ посочи и конкретни казуси как хора с висше образование и 37 години трудов стаж, получили през декември 494 лв., от януари вече получават 468 лв. с добавката. Или пенсиониран военнослужещ, който от януари получава 18 лв. по-малко с намалението на добавката.

Хората с увреждания над 70% и над 90% реално ще получават с 33 лв. по-малко в сравнение с миналата година. А хората, получаващи пенсия за старост, ще вземат по 230 лв. от януари заради намалената добавка към пенсиите.

Като недобро решение определи Манолова предложенията от страна на управляващи за компенсация на ощетените след намаляването на добавката към пенсиите, защото компенсацията, която ще получат през февруари, ще бъде с временен характер и няма да се отрази върху трайния размер на пенсията. Вместо това от гражданската платформа предлагат да бъде включено в размера на пенсиите индексирането им през 2018 г., 2019 г. и то с пълния процент, който е прилаган тогава съответно 3.8% и 5.7%.

Настояваме парламентът и правителството да предприемат незабавни действия за приемане на промени в Кодекса за социално осигуряване, които да задължат НОИ да включи индексацията за 2018 г. и 2019 г. Парламентът да приеме промени в КСО, които да защитят хората с увреждания с над 70% и над 90% и хората със социална пенсия за старост така че те да не получават по-малка сума от тази, която са получавали през 2021 г. Това са най-уязвимите, хората с най-ниски доходи и те трябва да бъдат защитени, категорична е Манолова.

От Изправи се.БГ настояват още НОИ да изпрати разпорежданията за новите нива на пенсиите до всички пенсионери, защото не всички могат да получат тази информация от сайта на осигурителния институт.

Най-важното решение според Манолова е истинско преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход от последните години. Тя припомни, че в 45-ия парламент всички парламентарни групи подкрепиха предложенията за това на ПГ на Изправи се! Мутри вън! и на БСП.

Хората имат толкова високи очаквания към новото мнозинство и към правителството, че то просто не трябва да ги предава, завърши председателят на Изправи се.БГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови