Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Манолова: Парламентът не е на Караянчева и на Борисов, не е частна фирма

OFFNews 18 септември 2020 в 16:03 2505 0

Парламентът не е на Караянчева, не е на Борисов, не е бащиния. Всички граждани имат право да присъстват на комисии и да влизат в сградата. Това не е частна фирма с частна охрана. Паниката на Караянчева и Борисов стига дотам, че вече се страхуват от жени, майки, момичета и мирно протестиращи граждани.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в Добрич, където откри офис на организацията.

Цвета Караянчева и социалният министър нямат моралното право да говорят за хората с увреждания след бруталния начин, по който жени, майки на деца с увреждания, момичета и мирно протестиращи граждани бяха извлечени от парламента. Пиар е да призовеш за диалог, после да се скриеш, а ако някой дойде, да го изхвърлиш с градовете на НСО, допълни Манолова.

Цвета Караянчева като майка, като съпруга, като жена трябваше да прояви отношение към други жени, които са майки, които отглеждат деца с увреждания, които са изправени ежедневно пред хиляди препятствия. Тя обаче беше прекалено заета, за да намери 15 минути и да говори с майките на деца с увреждания. Това, което направи, бе да разпореди да бъдем изхвърлени от парламента, каза още председателят на „Изправи се.БГ".

Манолова добави, че към исканията на протеста от "Изправи се.БГ" добавят и оставка на Караянчева заради прекомерното използване на сила от НСО в парламента по нейна заповед. "За няколко часа тя наруши Конституцията, правилника на Народното събрание и два закона", каза тя и попита къде е била Караянчева, когато майките на деца с увреждания бяха няколко месеца на палатка пред парламента.

Манолова представи меморандума на партньорската мрежа „Изправи се.БГ", в който основните точки са повишаване доходите на българските граждани и ревизия.

Необходима е ревизия на всички големи обществени поръчки, печелени от приятелския кръг на Борисов, на всички крупни сделки от прехода и на всички държавни дружества. Крайно време е да се премахнат партийните назначения в държавните дружества, да няма такива в болниците. Резултатите от ревизията да са публично оповестени и виновните лица да си поемат съответната отговорност. Неслучайно Европейската комисия втвърди тона към България тези дни, като изпрати 29 въпроса, сред които има ли разследване за пране на пари, което да е свързано с българския премиер, категорична е Манолова.

По думите й е скандален начинът, по който бе изтеглен кредитът в размер на 5 млрд. лв. Не е ясно дали с тези пари ще има подкрепа за гражданите и бизнеса или пак ще отидат в чекмеджетата на властта, каза Манолова.

Във връзка с казуса с неизплатените заплати на работниците от мини „Оброчище", Манолова заяви, че част от кредиторите не са успели да внесат разноските по делото за обявяване на несъстоятелността на мината.

Единият кредитор е НАП, които имат да получават около 500 000 лв., а другият е Министерството на енергетиката, което е внесло сумата за разноските. Благодарение на НОИ, на прокуратурата, повечето от документите са осигурени и работниците ще могат да си получат дължимите суми в края на октомври или през ноември, каза Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови