Манолова: Най-малко 1000 лв. да е месечният доход за работещ човек, a пенсиите да се преизчислят

OFFNews 10 октомври 2020 в 14:31 13521 2

Минималният месечен доход за работещ човек трябва да е най-малко 1000 лв. чрез въвеждането на справедлива минимална почасова ставка. Необходимо е и преизчисляване на пенсиите, като първата година минималната пенсия да стигне 369 лв., колкото е прагът на бедност. В следващите години на мандат минималната пенсия е редно да стигне до 50% от минималния месечен доход. Румъния вдигна пенсиите драстично и това не „счупи" държавата им. България и Румъния тръгнаха при равен старт при присъединяването си в ЕС.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в Пирдоп по време на среща с граждани.

Живеем в диктатура, в която хората се страхуват за хляба си. Ще освободим държавата от страха. Тази власт трябва да си тръгне, защото не се справи нито с повишаването на доходите, нито с корупцията, нито със социалната справедливост. В същото време държавата е опънала чадър над икономически силните. Дават пари за асфалт, а не дават пари за хората, допълни тя.

Манолова посочи, че е необходима финансова децентрализация на общините и промяна на нормативната база. Законодателството трябва да се промени, така че част от данъците от големите предприятия да остават в общините за образование, болници и здравеопазване, инвестиции, мобилни станции за чистота на въздуха, местни политики и пътища, каза тя.

Хората съобщиха, че местната болница получава по 600 хил. лв. на година, но никой не влиза в нея и жителите на седем общини ходят в болницата в Панагюрище. Болницата в Пирдоп няма условия, връща пациенти, липсват апаратура, лекари и медицински сестри. Искаме адекватен медицински център тук, за да има оборудване и лекари, допълниха жители от Пирдоп.

Те уточниха, че има три големи предприятия на територията на Пирдоп, а в същото време работещите в тях нямат достъп до адекватна медицинска грижа. В тях работят по над 800 души. По думите на граждани фирмите правят 8% от БВП, а в града няма болница. От друга страна, социалните им програми са по 240-300 хил. лв. и не стигат за социалните потребности на работниците, казват още хората.

Манолова каза, че решението е в по-малки населени места и общини като Пирдоп да се създават медицински центрове, които да поемат доболничната помощ, профилактиката и да подготвят пациентите за отвеждане в близките големи болници, като тези медицински центрове да са снабдени с достатъчно линейки. Основен акцент в програмата на „Изправи се.БГ", освен повишаването на доходите и пенсиите, е спирането на доплащането от страна на пациента за ползване на здравни услуги, каза още тя.

Хората в Пирдоп посочиха и проблем с училищата в града, особено в началното, в което дограмата е на 86 години и не е включена в програмата за саниране. По тази причина родителите изпращат децата на училище в Златица.

На въпрос от медиите за приетата резолюция на Европейския парламент за върховенството на правото в България Манолова заяви:

Европа каза истината за България. Това е директна подкрепа за протестите, защото лозунгите и скандиранията на протеста намериха своето място в документ на Европейския парламент. Много тежка оценка за управлението на Борисов и червен картон за него. Ясно е, че той вече не се използва с европейска подкрепа, включително и в собственото си политическо семейство, след като част от депутатите в Европейската народна партия избраха да подкрепят гражданите, а не Борисов.

Манолова допълни, че приемането на резолюцията е оптимистичен знак за доверието на гражданите в европейските институции.

Беше важно те да застанат на страната на българските граждани, а не на едно корумпирано управление, независимо, че е излъчено от едно голямо политическо семейство. Тази оценка е добър знак, че Европа е с хората, а не с партийните политици, каза още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

2

Sashkavas

12.10 2020 в 13:19

Те ако се докопат до власт, доходите пак ще бъдат в милиони ама в лева ... друг е въпроса колко евро ще са това. Два пъти вече сме я играли тая игра

2400

1

Андрешко

10.10 2020 в 18:47

Манолова, а като беше Орешерски що не го направихте, ами избрахте Делян Пеевски за шеф на ДАНС?
И пак да питам, я обясни как заедно с Татяна Дончева и Христо Бисеров променихте закона заради Ванко 1?