Манолова: Мярката 60/40 е стигнала до 210 фирми, в България те са над 400 000

OFFNews 23 април 2020 в 10:12 9934 1

"От 413 000 предприятия в страната мярката 60/40 е стигнала само до 210 фирми. Това са 0.05% от фирмите и стана ясно, че това са най-големите. Няма никакви реални и работещи мерки за обикновените хора и за малкия и среден бизнес. Финансовият министър каза, че няма да допусне „хеликоптерни пари", но очевидно за големите фирми, близките до властта, такива пари, все пак има", заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в тв „Седем осми".

От „Изправи се.БГ" предложиха малките фирми да имат отсрочки за сметките, за данъците, да има икономии от всички министерства, които да бъдат публично обявени, държавните фирми също да обявят икономии. "Вместо това „Булгартрансгаз" обяви, че си купува два джипа за 100 000 лева, произведени след 2019 г. за наблюдение на строежа на Турски поток", допълни Манолова.

От Гражданската платформа искат да се създаде социално-икономически щаб, който да съобщава всеки ден броя на безработните и до колко фирми и домакинства са достигнали мерките на правителството.

"Борисов не иска да създаде такъв щаб, защото това ще е огледало на неговите икономически и социалните мерки. Него обаче го е страх от огледалото, защото ще види, че до обикновените хора не стига нищо. След кризата ще има граждански вот на недоверие, който ще се даде от обикновените хора - от регистрираните безработни, от фалиралите фирми, от обикновените хора, останали без подкрепа", смята Манолова.

Тя добави, че сметките за парно за март са били най-високите и припомни, че топлофикациите пискаха увеличение на цената на парното с между 20% и 140%.

"Правителството не е на КЕВР, то е на Борисов и след като Борисов обяви намаляване на цената на природния газ с 40%, а топлофикациите вдигнаха сметките с 40%, би следвало да понесе своята отговорност. Премиерът да си влезе във функциите и това, което обеща на 3 март – по-ниска цена на природния газ, да го изпълни", допълни Манолова. Тя призова сметките за парно на хората да бъдат разсрочени за шест месеца, докато траят проверките от прокуратурата и КЕВР и колкото бяха поискани за проверки и преизчисления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

23.04 2020 в 10:38

Това, което за #МаяМа днес е бяло, утре ще бъде черно. Типичен представител на паразитиращия вид „политически хамелеон". Помним!