Манолова иска минималните пенсии да стигнат линията на бедността

OFFNews 27 септември 2018 в 14:40 1958 0

Омбудсманът Мая Манолова иска минималните пенсии да стигнат линията на бедност, която следващата година ще бъде 348 лева.

"Наистина е трудно обяснимо как хора могат да просъществуват с доходи, които са под линията на бедност", каза тя.

Манолова подчерта, че в последните дни се наблюдава процес, при който цените на енергоносителите се повишават сериозно, което повлича след себе си увеличение както на природния газ, парното, топлата вода, така и на цените на
основни стоки, услуги и хранителни продукти, което допринася за инфлацията.

По думите й повишаването на цените изяжда увеличението на пенсиите. "Издръжката на живот в резултат на повишаването на всички тези цени, според експерти, ще се повиши със 7 лева и ще достигне близо 600 лева – 597 лева. Тогава резонният въпрос е как се живее със средна пенсия от 374 лева и как живеят 1/3 от българските пенсионери, а именно близо 700 000 души, които получават пенсии в размер до 200 лева“, риторично попита омбудсманът време на кръглата маса „Дискриминационни практики спрямо възрастните хора в България“, която се във Варна.

По думите й в бюджетната процедура предстои увеличение и на други цени и изброи данъците за по-старите автомобили, на някои от жилищата, гражданската отговорност, горивата, въвеждане на 20-процентна евро такса върху дрехите втора употреба и не само.  „Това неминуемо ще повиши и линията на бедност от средния доход, която през следващата година ще достигне 348 лева, като сравнението и със средната пенсия, и с минималната пенсия наистина водят до изключително тъжни и тревожни изводи“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът цитира изследване на синдикатите от последния месец, според което около 2 милиона българи живеят с доход под линията на бедност, като огромната част от тях са пенсионери. Според нея плануваното увеличение на пенсиите с 5,7 процента, а таванът им ще стигне до 40 процента от средният доход за страната, са решения, които няма да доведат до съществена промяна в живота на възрастните хора.

Според нея искането на пенсионерски организации таванът на пенсиите за всички да падне е справедливо. "Смятам също така, че е дискриминация преизчисляването на пенсиите, което се случи през 2000 година, в резултат на което стотици хиляди български пенсионери живеят вече 18 години с редуцирани пенсии. Това е още по-драстична дискриминация, която за съжаление не беше поправена от нито едно от правителствата, които са управлявали през последните 18 години", отбеляза още омбудсманът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови