Манолова: ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН връщат манипулациите и кражбата на вот

OFFNews 29 октомври 2021 в 16:47 5211 1

Лидерът на Изправи се! Ние идваме! Мая Манолова разкритикува остро днешното решение на ЦИК да се броят контролните разписки от машинното гласуване.

По-рано днес изборната комисия изненадващо прие искането на ГЕРБ и реши, че на изборите на 14 ноември всички контролни разписки от машините ще се броят. Решението беше прието с мнозинство, като против се обявиха само представителите на ИБГНИ (Росица Митева) и ДБ (Любомир Георгиев).

Матева е заяви, че с това решение се обезсмисля машинното гласуване, както и че ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс.

ЦИК на практика върна възможностите за манипулации и кражба на вот. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и Има такъв народ, заяви Манолова във видео на живо, излъчено в профила й във фейсбук.

Според нея тези четири партии са сложили кръст на Изборния кодекс и на машинното гласуване, защото то се обезсмисля когато след него някой ще брои разписките и ще определя коя партия колко гласове е получила. Манолова е категорична, че смисълът от машинното гласуване е именно да не пипат човешки ръчички и да се задраскват протоколи и да се преправят данните.

Протоколът от машината вече няма да има никакво значение и членовете на секционните избирателни комисии ще се упражняват и ще раздават - на тази партия толкова, на онази толкова. Казвам го, защото при многобройните обжалвания на изборните резултати, включително и на тези в София, се видя, че комисиите пишат каквито си искат протоколи, които нямат връзка с гласуването, каза още лидерът на ИБГНИ.

Според нея в ИК ясно се казва, че се проверява само броят на разписките и броят на записаните в изборния списък и че трябва да се провери дали броят на гласувалите съвпада през списъка и през броя разписки, но не и да се проверява разписките за коя партия са подадени.

В условията на ковид пандемия това ще накара много от членовете на СИК да не отидат в секциите, смята Манолова. 

Според нея решението на ЦИК е скандално и слага кръст на машинното гласуване. Лидерът на ИБГНИ смята, че най-изненадващото е групирането на партиите, които застават зад опитите да се манипулират изборите.

Има ли човек в България да не знае, че най-големите нарушения се правят в секционните комисии. Затова дълго се борихме да има машини във всяка секция - за да не броят членовете на СИК. Сега обаче партиите, които имат най-много членове в комисиите ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН посягат върху честността на изборите. Как така се сдружиха?, попита Манолова и посочи, че партията на Слави Трифонов досега е имала съвсем различна позиция по тази тема.  

Според нея в момента мнозинството на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН в момента пренаписва ИК в полза на мошениците и на крадците на гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!