Манолова: Една кола на жандармерията пази машини за гласуване за 65 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2021 в 14:07 1320 0

След като вчера показахме как държавата е напълно абдикирала от охраната на машините за гласуване за 65 млн. лв., днес вътрешният министър е взел, че е пратил цяла една кола Жандармерия с двама-трима полицаи вътре. Доколко, обаче, една кола е надеждна охрана на машините или това е само демонстрация?

Това коментира във видео на живо във фейсбук председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова от частния склад, където доставчикът на машините съхранява първите пристигнали 5000 машини за вота.

Манолова призова Борисов да осигури държавен склад с охрана от МВР, за да спре абсурдът частна фирма, доставила машините, да ги съхранява в частен склад на друга фирма и да ги охранява трета частна фирма. Ако нещо се случи с машините, кой ще носи отговорност?, попита още тя и каза, че Томислав Дончев многократно е обещавал пълна сигурност при съхранението на машините.

Тя подчерта, че в документацията за обществената поръчка за машините напълно липсва ангажимент на държавата за осигуряването на склад и охрана на машините, но няма такъв ангажимент и за фирмата доставчик. Въпреки това, извън условията на договора, тези дейности са принудително възложени на доставчика на машините, поясни тя, но как може частна фирма да носи отговорност за машини, които са държавни.

Удобното пропускане на тези параметри в обществената поръчка не ми се вярва да е в резултат на некомпетентност, допълни Манолова.

Тя напомни, че за МВР за охрана на изборите са отделени 8 млн. лв., а за логистика – 15 млн. лв. Вътрешният министър да си изработи 8 млн. лв., като осигури охрана на машините за гласуване, призова председателят на „Изправи се.БГ".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !