Quantcast

Манолова дава НСИ на еврокомисаря по икономика и Евростат

OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2020 в 15:14 2701 1

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова изпрати днес до европейския комисар по икономиката Паоло Джентилони и до генералния директор на Евростат Мариана Коцева искане за проверка на българския Национален статистически институт (НСИ). 

„Предлагаме да се извърши проверка на качеството на данните и процесите в Националния статистически институт на Република България. Последната проверка е преди повече от 5 години, но след това качеството се влошава, за да се стигне и до посочения проблем", пише Манолова.

Тя посочва, че има нарастващи несигурност и тревога в българското общество, че статистическата информация на НСИ започва да се разминава с високите европейски стандарти. „Регулярните ревизии на данни често променят идеята за икономическото развитие на страната. Пример за това е ревизията през октомври 2019 г. за брутния вътрешен продукт през 2018 г. Наред с промените за 2018 г. беше ревизирано и потреблението за първите две тримесечия на 2019 г. в посока сериозно повишение, както в номинално изражение, така и като темпове на реален растеж", пише Манолова.

„Тази ревизия е трудно обяснима и се случва само десетина дни след публикуването на данните за второто тримесечие на 2019 г., което поражда съмнение каква точно нова информация е използвана. Като цяло данните за първите три тримесечия на 2019 г. трудно могат да се обяснят с нормалната икономическа логика", се обосновава Манолова.

„Проблем е, че НСИ все още (към 26.02.2020 г.) не е публикувал истинските данни, но продължават да използват и разпространяват невярна информация, която е използвана в експресната оценка и е изпратена на БНБ по линия на статистиката на платежния баланс. Тази невярна информация води до увеличаване на грешките и пропуските в платежния баланс до безпрецедентните 3,34 млрд. евро, както и до рекорден, но заблуждаващ, излишък по текущата сметка в размер на близо 10% от БВП", пише още Манолова.

Качествената и навременна статистическа информация е важна за гражданите, ЕК, ЕЦБ и страните-членки, тъй като е част от общоевропейската, и е основа за оценката и препоръките към България по линия на Европейския семестър.

Манолова подчертава, че подкрепя виждането на еврокомисаря по икономиката, че доверието в статистиката зависи от професионалната й независимост, изразено на 42-рото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което се проведе на 12 и 13 февруари в Люксембург.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9968

1

emanuilis

26.02 2020 в 18:22

Ха-ха, „специалист" по всичко. #МаяМа, помним!