Манолова: Борисов го е страх. Видя се, че ГЕРБ може да загуби София, а утре - и България

OFFNews 12 ноември 2019 в 19:55 3776 2

"Не ме е страх, господин Борисов, от никой, от обидите и заплахите, които отправяте към мен. Всъщност Борисов го е страх. Не го е страх от мен, страх го е от това, че се видя, че ще загуби София и че утре може да загуби България. И пътят за това вече е ясен на хората. Страх го е от хората, които се обединиха срещу едноличната власт, срещу накърнената демокрация, срещу погазените човешки права, срещу изкривената пазарна икономика, срещу неефективната съдебна система."

Това коментира Мая Манолова пред bTV по повод изказванията на брифинг на ГЕРБ, че давността от Костинброд не е изтекла.

Тази откровена заплаха прозвуча от Борисов още в изборната нощ. Сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата, или изобщо като главен прокурор в случая, и си позволява да отправя заплахи срещу мен? Още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела. От чие име говори и дали не е проява на абсолютно двоен стандарт, когато се обясняваше, че не бил издигнал алтернативна кандидатура за главен прокурор, за да не допуска партийно вмешателство в прокуратурата? А сега откровено говори от името на прокуратурата. Това наистина е притеснително, когато изпълнителната власт се изживява като държавно обвинение и това е едно от доказателствата за авторитарен режим, каза Манолова.

Борисов има нужда от много сериозна юридическа консултация, защото исковете от юридическа лица за нанесени вреди са недопустими, освен това и сроковете са 5-годишни. Имат нужда тези хора от малко консултации и ограмотяване. Това е пореден опит на Борисов да ме сплаши след обидите, които изсипа върху мен и върху моя екип: "сбирток", "башибозук", "уйдурма", "хора, които не са изкъпани" и други подобни. След като очевидно не сработиха неговите обиди, сега си мисли, че ще ме уплаши. Не, няма да ме уплаши, заяви бившият омбудсман.

Много по-малко от 20 000 са гласовете, с които не победих на изборите в София. В крайна сметка кметът на ГЕРБ беше избран с малцинство. Под 50% от гласувалите и под 20% от всички избиратели в София. Представете си - ГЕРБ загубиха над 80 000 гласа. За какво говорим? Залезът на ГЕРБ вече е факт, затова си позволява да ме заплашва по този начин. Е, не ме е страх. Продължавам, категорична е тя.

Манипулациите на изборите

Манолова акцентира, че внесената в ОИК жалба е именно, за да се види има ли кой да накаже ГЕРБ за манипулациите на изборите:

"Приложили сме 14 класьора с доказателствен материал за груби нарушения на изборния процес. Те са в 4 групи. Първата е свързана с избирателните списъци, втората - с протоколите от СИК, третата група е с бюлетините, четвъртата е с организацията на изборния процес.

По отношение на списъците стана ясно на всички българи, че 100 000 избиратели е разликата в списъците между първия и втория тур. Освен това установихме, че има разлика около 7000 души и в част втора на избирателните списъци. Това са гражданите на държави членки на ЕС, които според администрацията са 44, но според избирателната комисия са 7000, които са дописани в списъците.

Ние сме приложили стотици секционни протоколи с копие от това как са изглеждали и как са изготвени от секционната комисия и как изглеждат сега, след като са качени на сайта на ЦИК: поправяни, доправяни, дописвани, надписвани. Над 60% от протоколите на СИК са променяни. Някои от тях са абсолютно празни в първия си вариант, други са без фабрични номера, трети са с различни поправки, четвърти са неподписани, в пети има разминаване в числата, които определят изборните резултати. Това е в близо 900 протокола. Протоколите трябва да се представят на ОИК. Те са били поправяни от служители на столична администрация, назначени за сътрудници на ОИК - в нарушение на правилата. Нямат право други хора да пипат протоколите."

7000 недействителни бюлетини, като забележете, че най-изрядни и несгрешени са бюлетините в ромските секции. Там няма недействителни бюлетини и това потвърждава нашата информация, че се е гласувало с бюлетини, внесени отвън - попълнени предварително и пускани в тези секции. Кое е и иначе обяснението, че хората, които живеят най-бедно, с най-много кал по улиците, с кокошки по тротоарите, гласуват масово за властта понеже са много доволни от нея. И при това предават бюлетини и протоколи без всякаква грешка, като във всички останали столични квартали е пълно с недействителни бюлетини. Безобразно, безогледно и безнаказано купуване на гласове. През целия ден близо 30 сигнала подадохме. И не само в ромските секции - в Обеля, в Люлин, в Надежда, в Нови Искър, в селата около Кремиковци. Абсолютно никаква реакция, каза Мая Манолова.

Ами социологическите агенции - това си беше партийна пропаганда. През целия ден информацията беше как разликата между двамата кандидати е 12 -14 -16%. Колко хора не отидоха да гласуват, защото нямаше смисъл според тях. Аз съм затворила тази страница, подадохме жалба и нека съдът се произнесе. Но всички тези безобразия, всички тези злоупотреби с гласовете на гражданите не могат да останат неразобличени, заяви бившият омбудсман.

Подадохме тези жалби, за да се види има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, която злоупотреби тежко не с моя избор, не с моя глас, а с гласовете на стотици, на хиляди столичани, а и българи, които гласуваха на тези местни избори, категорична е тя.

Търгът за микробусите

Манолова коментира и офертите, отворени вчера в Столичната община в търга за микробусите, които ще извозват пътниците до метрото в „Люлин“:

"Сред подадените оферти е и фирмата, която аз запечатах в плик и ви оставих тук, в това студио", припомни тя предходно свое интервю в bTV и посочи, че като се финализира процедурата, е готова да покаже името на фирмата, която е прогнозирала като победител.

Микробусите са снимани в каталога на спонсорите на ГЕРБ, каквото представляваше предизборната книга - програма на г-жа Фандъкова, каза Манолова.

Тя е категорична, че старият модел на управление на столицата отново се възпроизвежда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

2

Бабатунде

13.11 2019 в 09:29

Или #НеадекватнатаДаскалка ! Абе като цяло, който е гласувал за жена тези избори, може да се обеси и ще е малко ! (говорим за София)

13874

1

emanuilis

12.11 2019 в 22:06

Изпитвам страх. От профанизиран електорат, който може да избере #МаяМа или #НямаТакъвЧалгар за каквото и да е.