Манолова: Ако не стигна до балотаж, ще подкрепя Борислав Игнатов или Борис Бонев на втори тур

OFFNews 18 септември 2019 в 09:11 8743 1

Независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова се изказа много положително за конкурентите си за поста на "Московска" 33 Борислав Игнатов, издигнат от "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София".

"Това са смели хора, които също като мен в момента са подложени на невероятен натиск от страна на властта и медиите на властта. Уважавам арх. Игнатов и всички, които искат промяна в София", каза Манолова пред Нова телевизия. 

На въпрос дали, ако не стигне до балотаж за кметското място, а за финала се класират кандидатите на "Демократична България" или "Спаси София", Манолова би ги подкрепила, тя категорично заяви, че ще гласува за който и от двамата стигне до втория тур на вота.

"Ценна ми е подкрепата и на БСП, и ДБГ и на другите десни партии, на неправителствените организации, с които сме стояли зад каузи. Ценна ми е подкрепата на всеки столичанин, защото  промяната в София. Аз мога да направя промяната в София.

Според нея въпросът е дали София им харесва на софиянци.

"Имаме ли зелен град? Почтено ли се управлява? Плаща ли се по няколко пъти за ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията? Има ли приятелски бизнес кръг, който взема решенията в столицата", попита Манолова.

Тя уточни, че в момента подготвя програмата си за управление на столицата, в която ще бъдат ключени идеи за превръщането на столицата в умен град с изцяло електронна община.

Гражданите трябва да могат да следят онлайн всички разходи, да провеждаме електронни референдуми. Когато всичко е пред хората, ще е ясно кой и защо е спечелил дадена обществена поръчка, каза още тя.

Манолова подчерта, че не е необходимо да има собствена листа с общински съветници.

"Бойко Борисов също нямаше собствена листа, когато стана кмет. От това не настъпи драма", каза Манолова.

Тя посочи, че листата на ДБГ, НДСВ, ЗНС и Път на младите не е нейна, но ще я подкрепя.

"Ще има листа на БСП, която ще ме подкрепя. Движение 21 ще има собствена листа. Ще разчитам на подкрепа в Общинския съвет на различни листи. Фандъкова в момента може да разчита на пълно мнозинство, но това не прави управлението по-добро. Този модел не работи. По-честното отношение е да доказвам всяко решение с аргументи. Всичко да е на масата, а по сложните теми ще питаме гражданите - да има ли завод за изгаряне на отпадъци, коя улица да асфалтираме, как да направим транспортните връзки по-удобни", каза Манолова

Според нея управляващите са започнали предизборната кампания с внушения, компромати, помия, което показвало колко много се страхуват от промяната.

"В един сайт, който е близък до властта, само за един ден преброихме 12 публикации срещу мен. В същото време същата "медия" възхвалява Борисов", каза Манолова.

Бившият омбудсман заяви и че не се гордее с поведението си в защита на кабинета Орешарски.

"Днес гледам на това като грешка в моята биография. Беше грешка подкрепата ми за Делян Пеевски. Тогава бяхме част в коалиция. А това изказване бе от криворазбраното ми желание някой да поеме отговорност", каза още Манолова. 

Според нея "похитеният град - София" може да се върне на гражданите.

"Може да се управлява почтено и в интерес на гражданите, да стане умен и зелен град. Парите могат да се харчат ефективно, да има тротоари, спортни зали по кварталите. Нямам намерение да се занимавам с партийна политика. Промяната тръгва от София. Моделът е мултиплициран в цялата държава, но хората, искат промяна", каза още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови