Малина Едрева: ДБ използва референдума за манипулации

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 17:24 2417 4

Референдумът е изключително ценен инструмент на демокрацията и е цинично формация, наричаща се „Демократична България“, да го използва за манипулации в преследване на политическа идентичност. Това заяви председателят на група на ГЕРБ-СДС в СОС по повод поискания от ДБ референдум за изграждането на RDF инсталация в София. 

„Дебат за зелени политики, които са във фокуса на цяла Европа – днес не се проведе.Темата за кръговата инономика също не беше на дневен ред. Ясно е, че въпросът с отпадъците винаги се политизира и е тема, която изниква, за да плаши хората преди избори или за да задържи някого активен на политическата сцена“, посочи Едрева.

По думите й единствената цел на предложения референдум е симулиране на политическа активност и поредна спекулация със значима за София тема. „ДБ не правят предложение за референдум, защото се интересуват от проекта за една модерна и висококачествена технология или защото ценят мнението на софиянци. Дори напротив - разпространяват манипулации и откровени лъжи. Знак за политическо безсилие е имитацията на демокрация“, коментира общинският съветник от ГЕРБ и допълни, че „още по-голяма политическа безотговорност е да не се предлага алтернатива“. 

Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ-СДС в СОС обясни, че проектът със защитено и осигурено безвъзмездно европейско финансиране. “Не само, че намалихме драстично депонирането на отпадъци, но и започнахме да произвеждаме суровини от тях. Пълна некомпетентност или откровена лъжа е твърдението, че инсталацията ще замърсява въздуха, който дишаме. Изграждането е стъпка към подобряване на качеството на въздуха“, уточни Едрева. Според нея проектът е важна стъпка към технологичното обновяване и стабилизиране на стратегически важното за София дружество „Топлофикация“.

„Остарели мощности ще бъдат заменени от доказано по-чиста технология, ще бъде намалена зависимостта от геополитически процеси и фосилни горива, защото ще бъде намалено потреблението на газ с по 65 милиона кубически метра природен газ годишно. Това са 65 млн. куб метра газ, която софиянци няма да плащат през сметките си за отопление. Ще спестяваме от купуване на парникови емисии, от транспортиране на произведеното гориво до други инсталации. Отделно от това спестяваме по 17 млн. лв. годишно от таксата за депониране на отпадъците, които превръщаме в гориво. Изключително нелепо е да твърдиш, че технология, която намалява вредните емисии, която намалява сметките ни за електроенергия на града, на всяко семейство - е вредна и опасна“, завърши тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13409

4

мнение от IP

12.06 2020 в 08:46

Ами г-жо Едрева, тъкмо като е толкова идеално ще гласувам за. Като се убедя. Или не вярвате, че гражданите могат да мислят и решават и трябва вие да им казвате кое е добре за тях?

1000

3

Калин САВОВ

11.06 2020 в 20:57

Къде е позицията на другата страна? Моля бъдете обективни и оставете на читателите да направят своя избор.

3616

2

zuljin

11.06 2020 в 20:39

Абе стройте го тоя инсинератор, тамън ще изтровите новозаселената селска паплач в столицата...
Предлагам даже на всеки новозаселник да подарявате по една дизеларка ФауВе Евро18 с чийтнат софтуер, че да се ускори още процеса по изтреблението...

7719

1

Краси

11.06 2020 в 19:14

И как ще стане тази работа - да замениш най-чистото и с най-ниски въглеродни емисии гориво - природен газ с неконтролируеми по състав твърди отпадъци, които отделят повече въглероден двуокис и от въглищата, и същевременно да имаш по-чист въздух и да пестиш въглеродни емисии?
Съжалявам за езика, но тази патица като не разбира, защо поне не си трае?
А и като знам, че ще откраднат половината пари и от тази инсталация, ми е ясно от сега с какви филтри ще бъде изпълнена и с какви отрови ще ни третират.
Да направят референдум, всеки да си каже доводите за и против, пък ние ще решим на кого да вярваме и дали да си построим завод за разпръскване отрови в града.