Макрон посрещна Радев в Елисейския дворец

OFFNews 04 декември 2017 в 19:28 5996 0

Президентът Румен Радев се срещна с френския си колега Еманюел Макрон в Париж. 

Радев обяви след срещата, че според него е изключително важно страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана.

Той допълни, че страната ни споделя поставянето на отбраната като приоритет и виждането, че тази отбрана изисква силна европейска обединена отбранителна индустрия, като в това отношение България има голям потенциал в областта на производството и научните изследвания.

Радев поиска по-голямо инвестиционно присъствие на Франция в България. Утре той ще се срещне с представители на бизнеса във Франция. 

Президентът благодати за подкрепата за кохезионната политика и коментира, че тя не е просто трансфер на средства, а нещо много важно за единството на Европа, но за ефективна кохезионна политика трябва да има реални мерки за борба с корупцията. Освен това тя би облекчила икономическата имиграция в по-богатите държави и демографската криза в по-бедните държави.

Румен Радев засегна и въпроса за предстоящото европредседателство, като посочи, че една от основните ни задачи ще е да се предприемат ефективни мерки не само за охрана на нашите външни граници, но и за механизмите, които да се справят с мигрантската криза.

В това отношение приемането ни в Шенген е важен фактор за допринасяне за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността на външните граници, а България е такава граница, заяви Радев.

Българският президент изрази подкрепа за френските виждания за реформи и за усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна силна европейска наука. Затова оценяваме вашия подход и във връзка с предложението за създаване на европейски университети, коментира Радев, цитиран от БТА.

Той благодари за подкрепата за някои важни направления като това да основем в България клон на Националното училище за администрация за района на Югоизточна Европа, което ще спомогне за изграждането на нови лидери, както и за създаване на международен институт за устойчиво развитие с научен център, който ще бъде с участието на останалите балкански държави.

За мен интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход, не само социална политика, не само правосъдна реформа и транспортна енергийна и дигитална свързаност, а общо развитие на образование и наука, каза още държавния глава. 

Френският президент Еманюел Макрон оцени високо доброто сътрудничество с България. Той очерта три основни области, в които искаме да развием двустранните си отношения - отбраната, икономическото сътрудничество и увеличаване на инвестициите в двете посоки, както и образованието. Макрон определи страната ни като важен партньор.

Ще подкрепяме България по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, заяви още френският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови