Радев в Кипър: Който владее информацията, владее и бъдещето

OFFNews 28 ноември 2017 в 15:48 3191 1

Снимка Държавен глава - пресцентър

„Иновативността и информацията са основни ценности. Онези, които владеят информацията, владеят и нашето бъдеще". Това заяви президентът Румен Радев в своята лекция на тема "Европа - по пътя на дигиталното бъдеще" пред студенти в Университета на Кипър в Никозия. 

“От изключителна важност е да мислим в перспектива за различаването на фалшивата от достоверната информация и как да трансформираме огромното количество информация в знание”, каза още Радев.

Президентът подчерта, че в близкото бъдеще е необходимо Европейският съюз да разработи ефективни системи за киберсигурност.

Пред студентите Румен Радев разказа за примера на София като град с бързо развиващ се IT-сектор, който гарантира качествени перспективи за развитие на все повече млади хора в тази област:

"София се нарежда между първите градове в ЕС по брой млади специалисти в IT-сектора, всеки 20-и у нас е нает в информационния сектор”, заяви президентът и добави, че страната ни полага усилия и за създаването на електронно управление, администрация и правосъдие.

По-рано днес президентът се срещна с ректора на Университета на Кипър проф. Константинос Христофидес. На нея беше обсъдено стимулирането на академичния обмен между България и Кипър и мерките, които помагат за модернизирането на висшите училища и ги насърчават да прилагат иновации и практически методи на обучение.

Държавният глава Румен Радев подари на Университета на Кипър бюст на Джон Атанасов, който ще бъде изложен на Алеята на науката в кампуса на университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови