Мая Манолова внася предложения за промени в закона за отпадъците

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2020 в 13:29 3155 2

Серия от предложения за промени в закона за боклука предлага електронната платформа на Мая Манолова "Изправи се.БГ", с които да се запушат редица пропуски в законодателния акт. Утре проектът ще е по кутиите на депутатите и се разчита някой от тях да ги внесе за разглеждане.

Сред поправките са да се завишат изискванията за площадките, на които се складират боклуците, и те да са по-близо до инсталациите за изгарянето им, да се намалят сроковете за престой на отпадъците на 6 месеца, замяна на мълчаливото съгласие, с което се създават площадки, видеонаблюдение, система за проследяване на трасето на камионите, ясни изисквания за технологиите за изгаряне, банкови гаранции за фирмите, които се занимават с тази дейност, да се въведат съгласувателни процедури с кметовете, забрана за внос на отпадъци от страни извън ЕС.

Платформата настоява МОСВ, финансовото министерство и митниците да дадат подробна информация за количествата внесени боклуци през последните 7 г. и кои са фирмите, заети с тази дейност.

"Изправи се.БГ" представи данни за вноса на боклук, от които стана ясно, че той драстично се е увеличил. За последните 7 г. вносът се е увеличил с 1500% - от 10 000 т през 2011 г. на 150 000 т през 2017 г. Изнасяният боклук е 15 пъти по-малко през 2017 г. от внесения. В рамките на този период близо 200 000 т са предназначени за изгаряне срещу 19 т, изнесени от България. 

Според Мая Манолава в сегашния Закон за управление на отпадъците изискванията към фирмите, които се занимават с вноса, превоза, съхранението и обработката на отпадъци са занижени. С хората от Инициативните комитети по места, на които се съхраняват отпадъци и се планира обработката им, обсъдихме проблемите им и предлагаме конкретни промени в българското законодателство, добави тя.

Обсъждането обединява местни инициативни комитети от места с проблеми със съхраняването и третирането на отпадъци от София, Шумен, Попово, Пещера, Батак, Севлиево, Благоевград.

„В момента фирма фантом, с 1 лев капитал и без имущество, може да внася, съхранява, транспортира и обработва отпадъци. Много от площадките за съхранение на боклук са с неизвестен собственик – не е ясно кой е транспортирал отпадъците, с каква цел, колко време ги съхранява и какви са следващите планове", допълни Манолова.

„Контролът е затруднен от хаотичното разположение на площадките за съхранение на отпадъци. Не е ясно дали предвидените в закона срокове за съхранение се спазват, страната е пълна с нерегламентирани сметища. На територията на София също има нерегламентирани сметища, в района на Нови Искър са около 30", допълни Манолова.

По време на дискусията стана ясно, че председателят на "Изправи се.БГ" ще защитава Златка Цвеева – председател на Инициативния комитет срещу изгарянето на отпадъци в Пещера, срещу която са заведени два иска от инвеститора за 150 000 лв.

Представители от севлиевското село Яворец заявиха, че след посещението на Манолова и екипа й дейностите по третиране на отпадъци край селото е прекратено и след проверка е образувано досъдебно производство за установени нарушения.

Представители на Инициативния комитет от Попово обясниха, че след обществено обсъждане миналата седмица и след обединение на жителите на града срещу изграждане на инсталация за обработка на боклук, се е стигнало до спиране на изграждането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

2

emanuilis

16.02 2020 в 15:19

Лута се като „муха без глава", откъдето се чуе нещо в публичната сфера. Мн. е забавна. Даже са й пораснали ушите, нещо подобно на „Буратино". #МаяМа, помним!

8015

1

svetliosdg

16.02 2020 в 14:56

Коя беше МаяМа че не се сещам?Че и предложения да дава за промяна на закони! :)))))))))))))))))))))))