Мая Манолова изненадващо влезе във Варненския затвор

16 февруари 2016 в 13:30 5303 14

Мая Манолова
Мая Манолова ще настоява затворническите лавки да продават без надценка

Националният омбудсман Мая Манолова извърши внезапна проверка във Варненския затвор. На място тя се запозна с отношението към лишените от свобода, мерките за закрила, материалните условия, медицинското обслужване и възможности да се трудят. До омбудсмана са постъпили сигнали за високи цени в затворническите лавки и на телефонните разговори, на които имат право осъдените, обяви Манолова, цитирана от Дарик радио.

Тя възнамерява да излезе с препоръки към държавното предприятие „Фонд затворно дело”, което снабдява лавките, да намали цените и да не търси търговска печалба на гърба на лишените от свободата.

По думите на омбудмана много от затворниците искат да се трудят, защото така облекчават престоя си зад решетките и получават доходи. Тя даде за пример ремонтираното общежитие в село Разделна, в което почти всички от настанените 133 затворници с по-леки присъди работят.

70 души от общо 370, излежаващи наказанията си във варненския затвор, също се трудят в цех за гипс картон, а Манолова ще търси съдействие от министерството на правосъдието и за разкриването на цех за обработка на ламарина.

В затворите трябва да има само медицински кабинети, а затворниците да имат право да се лекуват извън тях, защото имат платени осигуровки, смята Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!