Мая Манолова: Има нужда от нови играчи на политическата сцена

Не успях да си почина след закриването на НС. Ние, като гражданска платформа, винаги сме се занимавали с проблемите на хората, каза тя

OFFNews 18 септември 2021 в 13:55 2961 1

Снимка Архив

Има нужда от нови играчи на политическата сцена. Ние участвахме в два парламента. По-важно е кои от формациите на промяната наистина искат да демонтират мафиотския модел, кои искат съдебна реформа. Това се видя в 46-ото Народно събрание. Видя се кои не искат да има съдебна реформа. А там, в спецпрокуратурата и спецсъда, има звена за поръчки за репресивни действия – властта си има бухалка.

Това заяви лидерът на „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред БНР. 

Тя коментира информацията, че според шефа на спецпрокуратурата, освен хора около Васил Божков, част от досъдебно производство, протестиращи не са подслушвани:  

„Ние се запознахме с официални документи, в които се казва, че „сигналът, подаден от Мая Манолова, е основателен“. От Бюрото на контрол на СРС ни отговориха – "Не сте подслушвани незаконно". Всъщност Специализираната прокуратура е поискала подслушване по отношение на десетки протестиращи, че те са организирана престъпна група - 130 души, и целият офис на „Изправи се.БГ“ също са подслушвани. За Бюрото е важно, че има искане на Специализираната прокуратура, има разрешение на Специализирания съд и подслушването е законно. Но всъщност работата на Бюрото е да провери доколко основателно е това искане за подслушване“, обясни тя. 

Подготвили сме искане до прокуратурата чрез Закона за достъп до обществена информация. Ясно е, че всички ще ни откажат, но ще питаме, а след отказите, ще заведем иск в Страсбург срещу държавата“, допълни Манолова. 

Не успях да си почина след закриването на парламента. Обещахме още в четвъртък да защитим един от протестиращите граждани в Шумен, защото има заведено наказателно дело, каза в „Политически НЕкоректно“ Манолова. 

„Това може да изглеждат маловажни проблеми, но ние като гражданска платформа винаги сме се занимавали с проблемите на хората. Компенсираме това, което не можехме досега да направим, обясни тя. 

Комисията по ревизия се фокусира и за решаване на проблемите на конкретни хора и малки фирми, имаме нашите успехи. Да, Докладът не мина на комисията. Но той може да се прочете на сайта на Народното събрание. Всъщност ние сме една от малкото временни комисии, които завършиха и с Доклад работата си, с изводи и препоръки,  обясни още лидерът на "Изправи се.БГ". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството