Мая Манолова: Драстичното обедняване е проблем на националната сигурност

"Грабежът от монополисти, банки, колектори трябва да бъде спрян. Ще сложим ред!"

OFFNews 07 септември 2022 в 17:34 1491 2

Мая Манолова

Снимка Стопкадър: bTV

Лидерът на Изправи се България Мая Манолова

Драстичното обедняване на българите е проблем на националната сигурност. Невъзможността на хората да си плащат сметките е проблем на националната сигурност. 3 милиона българи са енергийно бедни и изпитват проблеми при плащане на сметките си. Това вече е проблем на националната сигурност.

Това заяви Мая Манолова, председател на ПП Изправи се България, в предаването „Тази сутрин“ по bTV. По думите ѝ кампанията „Не плащай“ е предупреждение, а след това ще се излее като ефективни действия на улицата, включително чрез гражданско неподчинение и неплащане на сметките.

От думите на Манолова стана ясно, че Изправи се България има своя „спасителен план“ срещу обединяването на хората и високата инфлация. Кампанията „Не плащай“, тя определи като основен приоритет на формацията и като резултат от реалната невъзможност на голяма част от населението да си плащат до 60% по-високите сметки. По думите на лидера на социалната формация първата стъпка от спасителния план на Изправи се България е въвеждане таван на цената на горивата до цена от 2,50лв, колкото е реалната им цена без спекула.

За провелата се среща преди дни с енергийния министър и за разговора относно цените на горивата, Манолова подчерта, че от Изправи се България са били чути от енергийния министър и са започнали разговори за намаляване цените на бензина и дизела. По думите на Мая Манолова това са малки и плахи стъпки от енергийното министерство. Лидерът на формацията припомни и за добре укривания държател на „златната акция“ на държавата и апелира последната да упражни всичките си правомощия. „Високата цена на горивата е един от факторите, които помпат инфлацията. Всеки 10 ст. повишение цената на горивата води с 1% увеличение на инфлацията.“

По време на разговора бе направен обзор на изминалите пет дни откакто природната стихия отнесе редица села край Карлово. Вече 5 дни от Изправи се България са на терен и помагат с доброволци, тежка техника, вода.

„След предаването тръгваме пак натам – пострадалите имат най-голяма нужда в момента от вода, консерви и дезинфектанти“, сподели Манолова. Нееднократно тя подчерта, че погубените домове и покъщнина на хората там не могат да бъдат компенсирани само от доброволци, а че държавата трябва да помогне активно, още повече че страната ни е на прага на задаващи се тежки зимни месеци. Отново призова виновниците за жестоката трагедия да понесат последствията си и да спрат да се измъкват от отговорност.

Жителите на наводнените села са убедени, че причина за бедствието е безразборната и безобразна сеч.

„Министърът определено е подведен от послушни съветници или слагачи, че нещата на хартия изглеждат наред, но хората от Каравелово твърдят друго“, каза Манолова и призова министър Гечев да се качи на място в планината и да се запознае лично с фактите.

Тя подчерта и необходимостта от наложителни проверки и във фирмите ползватели на дървесина, тъй като според думите й „България може би е единствената държава, в която безобразно се изсича гората за икономическа печалба на шепа олигарси“. Това бе определено и като една от причините за високите цени на дървата – над 200 лв. за кубик.

Екипът на Изправи се България ще предложи друга политика за опазване на българската гора и българската природа, като от партията определиха, че четворната коалиция от предишния кабинет също носи отговорност за случилото се. Манолова упрекна и разпънатия чадър от Борисов над „дървената мафия“.

В края на разговора бе обсъдена растящата подкрепа за ПП Изправи се България според социологическите проучвания. Лидерът сподели в ефир, че вярва, че на предстоящите избори хората ще гласуват полезно, а именно не за големите партии, които се провалиха и изкушиха в корупция, а за по-малките, които са близо до проблемите на хората и припомни, че ПП Изправи се България бяха в КЕВР, за да се изправят срещу непосилните сметки, както и защитиха интересите на българските пенсионери при преизчисляването на пенсиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови