Мая Манолова: 500 млн. лв. за специален фонд за развитие на Северозапада

Мая Манолова и представители на Изправи се България на посещение в гр. Монтана

OFFNews 08 септември 2022 в 15:03 1308 1

Манолова
Мая Манолова.

След петдневно отсъствие, заради участие в помощ на наводнените села край Карлово, днес Мая Манолова, председател на ПП Изправи се България продължи предизборната си обиколка из страната като посети област Монтана.

След посещение на храмовия празник на гр. Берковица, Манолова и екип от представители на партията от областта, бяха в гр. Монтана. На срещата с избиратели лидерът на партията подчерта, че от Изправи се България предвиждат наред с изграждането на инфраструктурата в Северозападна България, която е от съществено значение за развитие на икономиката в региона, да се ангажира със създаване на специален фонд за Северозапада от 500 млн. лв. на годишна база. Предвижда се тези средства да бъдат предназначени за финансиране и развитие на проекти в малките населени места.

Екипът на Изправи се България представи като един от основните си приоритети кампанията „Не плащай“, която цели да предупреди институциите, че хората не могат да плащат високите битови сметки за енергия и вода, и да осигури подкрепа от държавата за енергийно бедните българи. Манолова предупреди, че ако няма подкрепа за домакинствата след 2 октомври, кампанията „Не плащай“ ще прерасне в ефективни действия и гражданско неподчинение.

На срещата в Монтана Мая Манолова сподели още, че партията под №17 одобрява модела на общинските ВИК дружества за сметка на задължителното обособяване на областни ВиК асоциации. В реформата, която ще предложат от партията във водния сектор, ще призоват хората да решат дали да бъдат върнати общинските ВИК дружества, както е в Берковица, при които се доставя по-евтина и качествена вода, и се осъществява по-ефективен контрол върху дружествата.

От партията отчитат факта, че по време на кризата домакинствата, за разлика от бизнеса, не получиха никаква подкрепа и поддържат категорично тезата за недопускане на богатите да продължат да трупат богатства, докато обикновеният българин не знае как да си плати битовите сметки. По думите на Манолова в редица европейски държави като енергийно бедни са дефинирани хора, които заделят повече от 10% от доходите си за заплащане на енергийни сметки. В България това са вече повече от 70% от населението. След вота на 2 октомври, от Изправи се България ще бъде внесено незабавно предложение за водата, съгласно което всички енергийно бедни, пенсионери и семейства с деца до 18 г. да заплащат фиксирана цена от 2 лв. за първите три кубика вода.

Кампанията „Не плащай“ вече има своите ефективни действия срещу редица несправедливости, каквато е ситуацията с топлофикация в София и другите градове из страната, където са отчетени начисления по сметките от 20%ДДС вместо 9%ДДС.

Манолова бе категорична, че „Грабежът от ЕРП-тата, ВИК, топлофикация, газовите дружества, но също и банките, бързите кредити, колекторските фирми, трябва да бъде прекратен.“

„Готови сме с пакет от закони срещу дълговото робство, с които да се ограничат свръхправомощията на банките. Ясни правила за бързите кредити, закон за колекторските фирми и закон за частния фалит, който внесохме 2020 г., и който и до момента не е разгледан от българския парламент“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

1

ob1

08.09 2022 в 15:13

Нямам против, Майче, ама да обясниш от къде ще ги вземеш тия пари? Принципно ги има, но да чуем твоето предложение какво е. Без конкретно предложение е див популизъм.
Личният фалит също е ок. Бързи кредити изобщо не трябва да има.
 
X

Подкастът на OFFNews