Лукарски осъди Сашо Диков за обида, журналистът ще обжалва

OFFNews 13 ноември 2015 в 18:51 4582 1

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е осъдил журналиста Сашо Диков, защото го е обидил от ефира на Нова телевизия.

Диков е използвал за министъра квалификации като "балкански дребен шмекер", "селски тарикат" и "Ромео Лукарски" докато още е бил водещ на предаване по телевизията. Той е осъден на глоба от 3000 лв., както и да плати на Лукарски разноските по делото.

Пред OFFNews Диков коментира, че решението е само на първа инстанция и смята да го обжалва. Той каза още, че го е защитавала Татяна Дончева, а адвокат на министъра е бил Димитър Марковски.

Информацията за това, че Диков е бил осъден, стана ясна от публикация на министъра на икономиката във Facebook. 

Ето какво написа министърът в социалната мрежа:

"Днес осъдих лицето Сашо Диков (не мога да го нарека журналист, защото за мен това е достойна професия, в която се трудят много хора с чест и професионална етика). Осъдих го за нанесени обидни квалификации към мен и близките ми в ефира на една национална телевизия. Телевизия, която уважавам и ценя и смятам, че също като мен пострада, допускайки до ефира си тази персона. Заведох това дело не толкова заради себе си, колкото и да бях засегнат, а заради моите колеги министри и институциите, които те представляват. Като юрист, искам само да припомня два члена от Конституцията на Република България:

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
Чл. 39.

(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Министърът е водил дело срещу Диков и за клевета, но по него журналистът е оправдан. Диков обясни, че става дума за документ, който е показал в ефир и от който е станало ясно, че служебно пътуване на министъра до САЩ всъщност е "полусемейна екскурзия".

"Едното, което се вижда от документите, които бяха представени за искане за командировка, се вижда, че тя е абсолютно менте. Няма нищо конкретно като програма, която Бойко Борисов е разписал, за да може Лукарски да иде в САЩ. В този документ, който сме изискали, няма нищо конкретно. Доказано е, че не се е срещнал с никого от администрацията там. Тръгва оттук сам", разказа Диков и добави, че са се опитали да го осъдят за клевета "за очевидни неща".

Според журналиста в тази ситуация и премиерът Бойко Борисов "става за две стотинки", защото е пуснал Лукарски на тази командировка и дори са му били платени дневни. "Това е показателно за начина, по който се действа", добави Сашо Диков.

Диков обясни, че от документите е видно, че Лукарски "шмекерува" и затова не вижда какво е обидното в тази квалификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови