Лозан Панов пред Der Spiegel: Пеевски е неформален фактически съпремиер

"Не бъди сляпа, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна!"

OFFNews 08 септември 2020 в 15:57 13887 0

Снимка архив

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде интервю пред германското издание "Шпигел" (Der Spiegel), в което призовава ЕС за по-активна позиция за политическата ситуация у нас.

Шпигел: Протестното движение описва България като силно корумпирана и "узурпирана" държава. И Вие ли виждате така ситуацията?

Лозан Панов: В нашата страна има олигархическо сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е притежателят на медийната империя - Делян Пеевски - неформално, но фактически съпремиер. Ключовите институции и власти са под негово влияние. По този начин подкопава трите основополагащи стълба на истинската демокрация - независим съд, свободни медии и силна опозиция. Затова много от гражданите имат чувството, че живеят в една "узурпирана" държава. В една нормална държава, като съдия, аз трябваше да се дистанцирам от политиката. Но в този случай трябва да добавя: Да, България е "узурпирана" държава. Това е нещо, което европейската политика няма да приеме за истина. За Унгария и Полша в Европа се говори много, но не и за България. 

Шпигел: Правосъдието също ли е "узурпирано" и корумпирано?

Панов: Най-малко една съществена част от него. Разбира се, има също и независими съдии, но тук става въпрос за структурен проблем: Висшият съдебен съвет е самоуправляващ се орган в българската съдебна система, който се състои от политически поставени и контролирани лица. Той отговаря за всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност. Затова, човек може да заключи, че най-важната част от българското правосъдие е под политическо влияние и е корумпирано. Всички съдебни реформи, правени през изминалите години, са само симулация на реформи.  

Шпигел: Можете ли да посочите пример за корупция в съдебната система?

Панов: Например Даниела Дончева. Тя е председател на Софийския апелативен съд. Преди три години Дончева отне случай от неин колега, в който ролята ѝ беше съмнителна - ставаше въпрос за сума от близо 51 милиона евро. Аз наредих разследване на случая, като след по-късна ревизия от Висшия съдебен съвет се доказа, че Дончева е нарушила процесуалните правила. Но все още няма последствия за съдийката. 

Шпигел: Заради протестите срещу него премиерът Борисов предложи проект на нова конституция, която предвижда и реформи в съдебната система. Какво мислите за това?

Панов: Едно от основните искания на протестиращите е оставката на главния прокурор. В България все още имаме постсоциалистическия модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под неговото ръководство. Това Борисов няма да промени. Напротив - реакцията му е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно.

Шпигел: България се присъедини към ЕС през 2007 г. Оттогава съдебните реформи в страната се проверяват редовно. Почти всеки път Брюксел установява, че има напредък. Как оценявате това?

Панов: Можете да сравните това с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но винаги, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и му се дават повече "бонбони" за това. В ЕС бонбоните са многото милиарди евро, безвъзмездни средства. Те допринасят за разрастването на рака в България. Затова сега хората излязоха на улиците. Те искат да победят този тумор.

Шпигел: Не са ли представителите на ЕС добре информирани?

Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са наясно със ситуацията.

Шпигел: Още през 2015 г., малко след встъпването ви в длъжност, призовахте публично за последователни съдебни реформи.

Панов: Да, тогава се обявих срещу мимикрията в съдебната реформа. Малко след това, по време на заседание, получих съобщение по телефона директно от Борисов, в което той ми отправя предупреждение. Направих това публично достояние. Оттогава съм в черния му списък.

Шпигел: В какво се изразява това?

Панов: Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В никое едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас.

Шпигел: Периодично в България има големи, национални протести. Променя ли това малко нещата? Какви шансове за успех имат протестиращите този път? 

Панов: Като по-млад също бях част от тези протести. Може би очакваме прекалено много помощ отвън, от Европа, от САЩ. Това е грешно. В наши ръце е това да променим нашата страна. Но аз имам една голяма молба: "Не бъди сляпа, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови