Лозан Панов няма да е кандидатът на ДБ за президент

Управляващите мислят за съдебната система, когато отидат в опозиция, смята шефът на ВКС

OFFNews 22 септември 2021 в 20:27 3445 1

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, чийто мандат изтича в началото на 2022 г., обяви пред бТВ, че няма да е кандидатът за президент на "Демократична България" на изборите през ноември. 

"Сега, в момента, не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно", каза Панов.

Той остро разкритикува президента Румен Радев за безучастността му към съдебната система.

"Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си „Цумгейт“? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор на Република България. Тогава той (президента) каза: "Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневният ред на България". Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Ето защо вече няколко пъти казах – не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров“, посочи Лозан Панов.

По думите му ролята на президента не е да гледа отстрани.

"Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис тогава, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството", коментира шефът на ВКС.

На въпрос дали има политическо влияние върху избора на тримата големи в съдебната система Панов отговори:

"По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва една независима съдебна система. Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи г-н Цацаров за г-н Гешев."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови