Лорер: Надяваме се сред ИТН да намерим липсващата подкрепа

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2022 в 11:05 1985 0

Даниел Лорер

Снимка БТА

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа

Липсващите гласове, които ни трябват, се надяваме да дойдат от поддръжниците на ИТН в парламента. На нас винаги ни се иска да вярваме, че дори в опозицията – ГЕРБ, ДПС, има достойни хора, които наистина мислят за България, но тъй като това не се е случило досега, се надяваме подкрепата да я намерим от хора в „Има такъв народ”. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по Нова телевизия.

Според него истинската причина за вота на недоверие е страх от опозицията.

ГЕРБ, ДПС се чувстваха комфортно 12 години. И сега се уплашиха, че този комфорт ще спре – икономически, правосъден. Те са един воденичен камък за развитието на България. В момента, в който започнахме да се отлепяме от дъното, те казаха: „Стига толкова”, обясни Лорер.

Според него мотивите, с които е бил подаден вотът на недоверие, са несъстоятелни.

Това стана ясно още в хода на самия дебат в парламента. Растежът е над 4%, износът ни е рекорден, чуждестранните инвестиции са се вдигнали 3 пъти от миналата година, поясни министърът на иновациите и растежа.

По думите му промяната, която се е случила у нас, наистина е безпрецедентна в много сфери.

Политиката стана прозрачна, общественият дебат е абсолютно открит. Всички инвеститори са изключително доволни от това. Уверявам ги, че промяната остава тук и никъде не си отива, независимо опитите на опозицията, допълни Даниел Лорер.

На въпрос как правителството отговаря на критиката, че премиерът се е скрил зад НС по казуса със РСМ, той обясни следното:

Премиерът и правителството казахме нещо много ясно. Казусът е толкова болезнен за българския народ, че не е правилно малка група от хора да взима това решение. За сметка на това обаче 6 месеца работихме изключително активно, за да поправим щетата в българската дипломация в продължение на години. Тя беше буквално закопана. Никой в Европа не разбираше какво искаме от Северна Македония, посочи Лорер.

Според него по темата се е получила "ситуация на бързане", тъй като Френското председателство на Съвета на ЕС изтича, а политическата конфигурация в Европа може да се промени и ние никога повече да не получим такова подходящо предложение.

Той допълни, че от „Продължаваме Промяната” работят и по сценарий за нови избори, и по сценарий за нов кабинет.

За нас е изключително важно демократичната процедура да бъде изчерпана докрай. Тоест и трите мандата в кабинета да бъдат отработени. С настоящото поведение на опозицията сме в една силна позиция да покажем на българските избиратели кой наистина тежи на българската икономика, поясни той.

Лорер потвърди, че регистрацията на партия „Продължаваме Промяната“ все още е в процес и тече събиране на подписи. „И предишния път не бяхме регистрирани, но спечелихме изборите. Това е техническа стъпка“, подчерта Лорер. Той не изключи възможността и на евентуални нови предсрочни избори „Продължаваме Промяната“ да се яви с партия мандатоносител, както на предходния вот.

На въпрос дава ли България оръжие на Украйна през Полша, министърът каза следното:

България изнася много оръжия, но нищо от това не отива директно за Украйна. Винаги, когато има военни конфликти по света, продажбите на оръжия се умножават, защото оръжието се върти из цял свят. Най-вероятно част от оръжията отиват за държави, които дават собствените си оръжия на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови