Лорер: Екстравагантната идея на Нинова за форсмажор няма да се реализира

OFFNews 19 март 2022 в 13:41 3669 0

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

Екстравагантната идея на вицепремиера Корнелия Нинова за форсмажор няма да се реализира.

Това заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

През седмицата вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че правителството ще въведе ситуация на форсмажор в България със задна дата. По думите ѝ целта е да се спасят експортно ориентираните компании заради нарушените вериги на доставки, като им се даде възможност да предоговарят параметрите на контрактите си. Това би направило България първата държавата в ЕС, въвела ситуация на форсмажор. 

"ГЕРБ си придават излишна важност"

С тези думи Лорер коментира обвиненията на ГЕРБ, че арестът на Борисов е пиар акция на правителството. Той беше категоричен, че с тези изказвания бившите управляващи придават политически смисъл на неполитически проблем. По думите му случаят е проблем на престъпността.

Той коментира и твърденията, че кабинетът е пощенска кутия на Васил Божков, припомняйки, че именно ГЕРБ са имали отношения с хазартния бос и поясни:

"Г-н Божков е имал продължителни отношения с предишните управляващи - Комисията по хазарта, чантите с парите..."

Лорер коментира действията на прокуратурата по казуса с ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова:

"Всеки път, когато има важни и интересни хора от близкото минало, прокуратурата си затваря очите."

Той допълни, че правителството ще работи за върховенството на закона и за това да има справедливост на правото. Министърът заяви, че опозицията трябва да изживее катарзис и окончателно да реши дали иска такива хора да са ѝ лидери.

Управлението на четворната коалиция е "бягане с препятствия"

С тези думи Лорер коментира кризите, с които правителството се сблъска от началото на мандата. Той изброи коронавируса, инфлацията, цените на горивата и войната в Украйна.

По думите му инфлацията е глобален проблем, като кабинетът прави всичко възможно, но при фискална дисциплина. Той допълни, че към момента България все още е на второ място в ЕС по отношение на държавен дълг към БВП. Лорер прогнозира, че периодът на инфлацията ще зависи от продължителността на войната в Украйна.

Той коментира, че има спекула и обясни, че социалните мрежи на определени партии са основен двигател на това.

"Руската вълна тепърва предстои"

Това прогнозира министърът на иновациите и растежа по повод развитието на конфликта в Украйна. По думите му в Русия ще има много тежка и продължителна икономическа криза, която ще принуди десетки да емигрират. По думите му бежанска война може да има и от Беларус и Молдова.

Даниел Лорер каза още, че правителството работи по два сценария за продължителността на войната - дълъг и къс. Според дългия сценарий войната свършва до края на годината, а световната икономика е пряко засегната - скок на инфлацията и фалити. Според късия сценарий, който се чува и от украински високопоставени лица, войната ще свърши до май.

"Веднага след това, както след всяка война, започва период на бърз растеж на икономиката", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!