Лютви Местан се оттегли от ръководството на ДОСТ

Той отказа да е почетен председател като Доган с думите: ''Не страдам от маникални комплекси''

OFFNews 05 юни 2021 в 20:43 6543 0

Снимка Архив

Лютви Местан се оттегли от ръководството на партия ДОСТ.

Бившият председател на ДПС и дългогодишен водач на парламентарната група на бившата си партия предложи за поста си в ДОСТ доскорошният лидер на младежката организация Танер Алимолла, който е бил избран, става ясно от прессъобщение на ДОСТ.

Това е станало на Първата редовно-отчетна изборна конференция на ПП ДОСТ, проведена днес в Пловдив.

Местан мотивирал предложението си с думите:

"През 2016 година ние създадохме партия ДОСТ в името на младите хора. Дошло е време те да поемат кормилото на своята партия. Убеден съм, че решението да изберем Танер Алимолла за нов председател е стратегически вярно, защото то ще отвори нови възможности за развитието на партията. Така също ще се създадат предпоставки за далеч по-активен и резултативен диалог с останалите демократични партии.

Ние, по-възрастните учредители на партията, оставаме в готовност да предоставим своя опит, но само ако това бъде поискано от новото ръководство. 24 часа сме на разположение.

Новото ръководство и новият председател са свободни да определят стратегическата линия на партията в съответствие с основните принципи заложени в Устава. Точно затова се противопоставям на предложението за уреждане на някакъв статут за първия председател на партия ДОСТ, защото не страдам от маниакални комплекси за почитност. Освен това почетността е въпрос на вътрешно усещане на членовете и симпатизантите, което или го има или го няма, и не се нуждае от формален статут."

Почетен председател има ДПС и това е Ахмед Доган, чиято "дясна ръка" Местан беше дълги години.

Конференцията е избрала нов 25 членен състав на Националния съвет на партия ДОСТ и 7 членове на Изпълнителния съвет, сред които 4-ма зам.-председатели. Съгласно промените в Устава Националният съвет може да бъде допълнен до 51 членове с избраните областни председатели на партията, които стават по право членове на Националния орган.

ДОСТ няма да участва на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Но след "бурни разисквания" Националната конференция е призовала членовете и симпатизантите на партията "да подкрепят по съвест партиите на промяната, които не проповядват национализъм и са превърнали в своя кауза демонтирането на корупционно-националистическото статукво", пише в прессъобщението на ДОСТ.

Конференцията на партия ДОСТ трябваше да се проведе през месец април миналата година, но пандемията попречи. По същата причина конференцията не се състоя и през януари.

До месец промените в Устава и решението за избор на ново ръководство ще бъдат внесени в Софийски градски съд за вписване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови