Любимка на путинската пропаганда е в кризисния щаб за газа

Любомира Ганчева беше съветник на президента и е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна

Ангел Марковски 05 август 2022 в 17:25 14181 6

Любомира Ганчев

Снимка АБВ

Любомира Ганчев

Любомира Ганчева участва в заседанията на кризисния щаб за "кризата” с газа като началник на кабинета на служебния министър Росен Христов, според съобщения на правителството. В същото време тя е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е любим герой на руската пропаганда, като заместник-председател на партия “АВБ”.

Причините за попадането на Ганчева в неофициалния “черен списък” на Украйна са няколко. Първата е “нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна” заради участието ѝ в Ялтинския международен икономически форум през април 2019 г. в незаконно анексирания полуостров Крим. Следващите причини - участване в пропагандистки мероприятия на страната агресор срещу Украйна и опити за легализация на анексирането са следствие от участието и във форума.

При участието си във форума и медийните изяви покрай него Ганчева “създава” ред заглавия, използвани от руските пропагандни издания. Така например държавната РИА Новости излиза със заглавие “От България обещаха да се обявят срещу антируските санкции в ЕП”. “Новината” поема по безброй руски новинарски сайтове и агрегатори на новини. Това, че Ганчева е заместник-председател на извънпарламентарна партия АБВ, която няма евродепутати, няма голямо значение за пропагандата, важно е заглавието и внушението му.

През следващата година - 2020 г. - Ганчева отново е в руските новини, като наблюдател на референдума пак в незаконно анексирания Крим,, с който беше променена руската конституция, за да може Владимир Путин да бъде президент още 2 мандата. “За мен начинът на организация на гласуване е образец, всичко е организирано много добре”, казва Ганчева, цитирана от Рамблер и добавя, че ще използва получения в Русия опит за реформиране на българската избирателна система. Поканата на “международни наблюдатели”, за да легитимират референдума, е широко отразена от все още съществуващите руски опозиционни медии, като фокусът е върху това, че “наблюдателите” са от маргинални и крайнодесни европейски формации.

В същото време в официално изявление на европейската служба за външно действие се казва, че ЕС очаква да бъдат сериозно разследвани всички заявления и съобщения за изборни нарушения, сред които принуда към гласуване, многократно гласуване, нарушаване на тайната на вота и употреба на сила от полиция над журналист наблюдавал гласуването. Guardian нарича референдума “шоу” и “псевдовот” заради липсата на про- и анти-агитация и игрите с подаръци за увеличаване на участието в референдума. 

Пак пред Регнум през ноември същата година Ганчева твърди, че Русия се отнася към чуждите агенти по-либерално отколкото САЩ и Европа. По-малко от две години по-късно, благодарения на закона за чуждите агенти, Путин се разправил почти с цялата си опозиция. Почти всички независими журналисти са или в затвора, или в емиграция.

През 2021 г. Ганчева отново е във руските новини, благодарение на близкия до Кремъл сайт ruposters.ru, който цитира “притесненията ѝ”, че "недоказаното" отравяне на Навални “се използва за задълбочаване на кризата между Европа и Русия и дори за застрашаване на взаимноизгодни енергийни проекти!". Сайтът цитира нейно изказване във фейсбук профила й, а думите й са подети от много руски сайтове. 

Любомира Ганчева е съветник по икономика на президента Румен Радев от 12 април 2021 г. Въпреки, че тази страница вече не присъства на официалния му сайт, това може да се види в кешираната версия. Във втория мандат на президента тя е назначена за съветник по икономика и инвестиции с указ от 22 януари 2022 г., а през март е преназначена на длъжността съветник по енергетика, индустрия и селско стопанство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

6

офф бее

05.08 2022 в 18:53

Даже не се опитват да се прикриват вече на кого слугуват и на чий портрет се молят вечер...Ченгета, ДС-та, зелени чорапи - клели се на Партията, не на България!

Между другото една леля на опашката за пъпеши каза, че документите за скандала с гражданството са дадени на чалгаря от президентството... Склонен съм да вярвам!

5827

5

pisnamiotmutri

05.08 2022 в 18:47

Народът няма да гласува отново. Така че Русия ще напредва и занапред.

2051

4

Propaganda

05.08 2022 в 18:21

радеф бърза ли бърза за няколкото месеца до изборите отново да окопае и рестартира интересите на руските му господари.

То и затова се наложи славуца да бъде активиран и да бутне ПП.

Още не могат да преглътнат рашистите, че епохата на българско покорство и точене на трилиони от България в полза на кремъл са минало.

2099

3

Mateevk

05.08 2022 в 18:21

Третият не е ли Румен Петков, който отиде при Митрофанова да я съветва как да обжалва в съда изгонването на 70-те дипломати? Истински срам и позор беше това, но сега се лансират най-нагло тези кадри и нищо добро не ни чака в опитите да се сближаваме с държава, подпалвач на войни, която е напът да бъде обявена за спонсор на тероризма.. Това служебно правителство буквално ще ни закопае за години напред.