Леви активисти осъдиха руската агресия и припомниха, че Крим е украински

Ангел Марковски 23 март 2022 в 11:48 2883 1

Около 140 българи, известни с левите си убеждения, осъдиха в подписка агресията на Русия, обявиха се за териториалната цялост на Украйна, включително и Крим и дори настояват и за по-широки санкции срещу Путиновия режим. Позицията им е изразено в петиция, организирана от сайта на списание "dВерсия". Сред подписалите са историкът Искра Баева, философът Деян Деянов, социологът Дмитрий Варзоновцев, политологът Страхил Делийски и други интелектуалци. Петицията е отворена за още подкрепа.

В петицията пише: "Изразяваме пълна солидарност с украинския народ; осъждаме агресивните действия на Путиновия режим; подкрепяме териториалната цялост на Украйна, включително и принадлежността на областите Донецк, Луганск и Крим; изискваме, като граждани на страна членка, НАТО да не задълбочава военния конфликт с ответни удари; очакваме икономическите санкции над Русия да се задълбочат и разширят по начин, който да уязви авторитарния режим, олигархичните му структури и военната промишленост, докато тези действия не покажат възпиращ ефект върху продължаващата агресия; същевременно трябва да се щади достойното съществуване на хората, живеещи в Русия, защото те са не по-малко жертва на националистическата и иредентистка политика на управляващия режим."

На този фон, позицията на БСП продължава да е срещу санкциите и срещу даването на военна помощ на Украйна. 

Какво е преобладаващото мнение на хора, претендиращи да са леви, показва дискусия на фейсбук профила на Искра Баева. Тя е обвинена, че защитава украинския "фашистки режим". "Не мога да приема, че обикновените украинци са фашисти. А именно те са подложени на обстрел и са принудени да бягат от родината си", отвръща Баева.

Нападките под публикацията ѝ са огромни и включват стандартните опорни точки на пропагандата на Путин, че днешните защитници на Украйна са мълчали за събитията след 2014 г. в Донецк. Това пък кара журналистът Филип Буров от друг ляв информационен сайт - "Барикада", да се изправи срещу мнозинството: "През изминалия месец се очерта ясно една основна характеристика на крещящите "къде бяхте осем години". А именно, че през последните 8 години те самите са били в някаква информационна бездна, която ги е оставила без никакви конкретни и контекстуални познания за Украйна и Русия. Разчитат единствено на лозунги и запъват огромните празнини със собственото си въображение. Не само днес не проумяват какво са случва, но явно не са проумявали и през 2014-а. А много от тях са прекарали промеждутъка затънали във виртуалната клоака на ултраконсервативната и конспиративна пропаганда, иронично генерирана основно в САЩ. Ако си искрено загрижен за руснаците и "правилните" украинци, ще крещиш против това безумие, а не в подкрепа. И ще помагаш на хората, бягащи от смъртта и разрушението, вместо да оставяш това на лошите либерали, защото си твърде зает да злобееш в американския фейсбук за 40-те лева или безплатните паркоместа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

23.03 2022 в 12:10

Ок, фантазиите се сбъдват, Крим бива върнат на Украйна, мнозинството руснаци там минават под контрола на азовският батальон и....??
Рецепта за тлеещ етнически конфликт за следващите 100 години.