Лена Бориславова: Ако зависи от нас, няма да се стигне до избори. В типичен герберски маниер искате да взривите всичко

Както "Продължаваме промяната" са в коалиция с "Демократична България", така ГЕРБ са в коалиция с ДПС, каза бившият говорител на кабинета "Петков"

Ружа Райчева 08 февруари 2024 в 09:49 2657 5

Лена Бориславова

Снимка Стопкадър Нова телевизия

Лена Бориславова

Публичното вайкане на ГЕРБ има две тълкувания: първото - да се вкара държавата в избори, второто - апетитът идва с яденето. Знам, че има различни имена, които се слагат на масата, включително техни ярки имена и бивши министри. Ако зависи от нас, няма да се стигне до избори. (...) Това е типичен герберски маниер, опит всичко да се взриви. 

Това заяви пред Нова телевизия бившата говорителка на кабинета на Кирил Петков и част от ръководството на "Продължаваме промяната" Лена Бориславова. Тя беше категорична, че не участва в разговорите за ротацията на кабинета "Денков" с кабинета "Габриел", но подчерта, че ПП са готови да я осъществят, когато тя бъде договорена. 

По повод намерението на вицепремиера Мария Габриел да заеме премиерския пост, както и да стане външен министър, Лена Бориславова подчерта, че няма договорка между ГЕРБ и ПП за ръководството на външното министерство.

"Важното е не на кои места може да се класираме, а кое би работило за държавата. Въпросът е може ли да се съчетава ролята на премиер с външен министър. Има три държави в света, където двата поста се съвместявали - Катар, Фиджи и Самоа. В нито една европейска държава, никой не си позволява подобно съвместителство", каза тя, цитирайки журналиста Георги Милков. 

Бориславова е на мнение, че би било най-добре Денков и Габриел да продължат на този "огледален, ротационен принцип". 

Ако ГЕРБ нямат вътрешен министър, нека сменим Калин Стоянов, каза Бориславова за ротацията.

Тя коментира и казуса с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и попита защо се е чакало цяла седмица и половина преди да бъде претърсен т.нар. "клуб за магистрати". Според нея за това забавяне трябва да има отговори и това може да се случи на временната парламентарна комисия за разследване на убийството и задкулисните влияния в съдебната система

Лена Бориславова заяви, че прокуратурата има твърде ниска ефективност по отношение на такива разследвания и призова всички, които имат данни за Божанов, да се явят на изслушване пред комисията. 

По повод предстоящото попълване на регулаторите Бориславова каза, че първо е нужна оценка на досегашната им работа. Тя каза, че сериозна оценка трябва да се направи в КОмисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Например - как досегашното ръководство на комисията с роднински връзки в ГЕРБ взема определени решения", каза тя. 

На въпрос за голямото влияние на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в настоящото управление, Бориславова коментира, че "както "Продължаваме промяната" са в коалиция с "Демократична България", така ГЕРБ са в коалиция с ДПС".

Лена Бориславова коментира и напрежението около резултатите на местните избори в София и липсата на разбирателство за председателство на Столичния общински съвет. Тя каза, че местните избори не бива да се използват като мехлем за наранени лидери и посочи, че ПП-ДБ и "Спаси София" са предложили различни варианти, но нито един от тях не преодолял твърдата съпротива на хората на трето място. 

"Засега не се сещам за дума, по-подходяща от "сглобка", каза тя по повод настоящата управленска формула. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

5

Старик

08.02 2024 в 11:01

"тия" Трябва да бъдат Изринати, имам Предвид гербОйкоувци и данчо американеца!

305

4

Старик

08.02 2024 в 10:34

Кой е смешник бе "яздач", не са ли по скоро Тарикати, че Управляват с Толкова Малко, дори По Малко и от ДпС!? Това е изкуство!

305

3

Старик

08.02 2024 в 10:32

Накрая ще се "Самовзривят" самите тях, Алчна Нагла герберастка КГБ Продажна сган! Пак с пУтия си мислят да търгуват, пак се Преориентират, тия Трябва да бъдат изринати веднъж за винаги, заради България, ако искате да я има и да не Наша, а не чужда България!

-1650

2

ob1

08.02 2024 в 10:30

Е ГРОБ като имат най-много депутати хареса ли ти как управляват 12г?

135

1

Far Rider

08.02 2024 в 10:28

Тези са абсолютни смешници! 1.погледнете се колко депутати имате и искате да управлявате, 2. искате не само да управлявате е да става каквото вие кажете.3. Денков не е за министър на външните работи, а в най-добрия случай е за министър на битовата химия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!