Лъчезар Борисов: Оттеглил съм се от Надзорния съвет на ББР, не съм отговорен за даването на тези 75 млн. лв. кредит

OFFNews 28 юли 2020 в 10:31 4222 2

Имам 18 години опит в Министерството на икономиката. Доколкото съм информиран, на базата на моя опит съм предложен за министър от г-н Валери Симеонов и г-н Каракачанов, коментира в сутрешния блок на bTV днес новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който сменя Емил Караниколов. Министърът подчерта, че се смята за част от квотата на експертите заради дългия си стаж в МИ, където е бил и два мандата заместник-министър.

Още вчера, при обявяването на нови социално икономически мерки, Лъчезар Борисов получи и първата си задача от премиера – бързо въвеждане на мярката „3-10“, която е за грантовете за малки и средни предприятия.

„Подадените заявления са 27 хил. и ние ще направим всичко възможно в най-кратки срокове те да стигнат до бизнеса, прогнозираме, че около 210 млн. лв. ще стигнат до тези компании“, уточни министърът и каза, че управляващият орган по програмата ще работи извънредно, до 10 вечерта и през уикенда, докато заявленията не бъдат придвижени.

Борисов припомни, че държавата е подготвила два пакета с мерки за справяне с Ковид-кризата. Единият е на стойност 1, 163 млрд. лв. – от националния бюджет и друг от 1,8 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. 

„Ние инжектираме в икономиката един значим ресурс, но наблягаме и на инвестициите. Тези два пакета от мерки достигат до 3 млрд. лв., което е интервенцията на държавата. Нашата прогноза е за още 1 млрд. лв. преки инвестиции в икономиката, така милиардите ще станат 4“, коментира министърът.

България е в топ три по финансова стабилност, посочи Борисов. Той допълни, че именно тези показатели дават сигурност на държавата да инжектира средства в икономиката, а не да тегли заеми.

Не го познавам този човек и със сигурност не съм го виждал - отговори той на въпрос дали познава депутата от ДПС Делян Пеевски.

Лъчезар Борисов коментира и думите на Христо Иванов (Да, България/Демократична България", който вчера направи протестна акция пред МИ и обяви, че като член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие новият министър е сред отговорните за отпуснатия кредит от 75 млн. по време на извънредното положение на колекторска фирма, заради която беше поискана оставката на Стоян Мавродиев.

Оттеглил съм се от функциите си на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, не съм отговорен за даването на тези 75 млн. лв. кредит, отговори в студиото министърът.

Това заяви новият министър на икономиката Лъчезар Борисов в „Тази сутрин“ по повод на отпуснатия наскоро кредит на колекторска фирма, заради която беше поискана оставката на Стоян Мавродиев, директор на ББР.

Една такава акция води до извода, че нивото на политическата класа е под въпрос. Аз му обещавам, че когато той (Христо Иванов - б.р.) бъде министър или премиер, че няма да му залепя плакат на институцията.

"Тези 75 милиона, първо, не са отпуснати по време на извънредното положение, а доста преди това. Но моля въпросите за банката да бъдат отнесени към Управителния съвет", заяви Лъчезар Борисов на въпрос за кредита.

"Нека да гледаме нормативните документи, устава на банката. Не съм отговорен за даването на тези 75 милиона лева кредит", добави той.

След като водещият Антон Хекимян на няколко пъти настоя за отговор на въпроса трябвало ли е да бъде отпуснат този кредит на колекторска фирма, Лъчезар Борисов заяви: "Аз пък искам да попитам и Вас. Знаете ли, назад във времето имаше едно законодателство, което може би бе включено в нормативната уредба след КТБ, а след това може би и в едно друго законодателство, че темата банки и говоренето на неистина за банковия сектор наистина е незаконно. Така че - това по повод изказването на г-н Христо Иванов."

Ще помоля съвсем скоро да бъдат дадени данни за дейността на ББР и ще видите, че основната част от портфейла е за малки и средни фирми, каза още Лъчезар Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

28.07 2020 в 11:07

Аман от лъжци!

17439

1

мнение от IP

28.07 2020 в 11:04

Собствения капитал на ББР е 796.33 млн. лева в края на 2019 г.
Устав на ББР
Rаздел III,
чл.50
(11) Експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чиито размер надхвърля 5% от собствения капитал на БАНКАТА, се предоставят от Управителния съвет само след разрешение на Надзорния съвет.