КЗЛД гарантира, че няма теч на информация от ''Школо'', заяви министърът на образованието

Кристина Минчева 02 февруари 2024 в 12:22 847 0

Галин Цоков

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Министърът на образованието проф. Галин Цоков

Няма теч на информация от "Школо"- платформата за електронните дневници в българските училища. Фирмата гарантира това. Абсолютна гаранция по отношение защита на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници, дава като становище и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), така че това, което все още се обсъжда в пространството, включително и социалните мрежи, е свързано с някои неверни новини и мнения на участници в обсъждането. В това увери министърът на образованието проф. Галин Цоков по време на парламентарен контрол.

Той обясни, че Министерството на образованието и науката е сезирало КЗЛД, защото то е отговорно за администрирането на националната система за информация в системата на средното и предучилищното образование, където се съхраняват данните на училищата, които пък са възложители на дейността с електронния дневник.

"2021 г. министърът на образованието издава заповед по отношение на това, че външни доставчици на услуги, включително електронни дневници, трябва да сключат договор и споразумение, което е съгласувано с КЗЛД по отношение на защита на личните данни и информационната сигурност на оператора на тези външни услуги. Такива договори се сключват с образователните институции, не с Министерството на образованието, но те трябва да представят тези договори пред него."

Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местоположение не се променят. Не е засегнато и оперативното функциониране на дружеството и то продължава да се управлява от същите изпълнителни директори.

От "Школо" са обяснили, че предстоящата сделка не засяга по никакъв начин имуществото, договорните отношения, правата на собственост, притежаването на дружество, а е само прехвърляне на собственост. 

В средата на януари стана ясно, че най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) придоби "Школо".

Това стана ясно от публикация на "Школо" ООД сайта на компанията, която гласи:

"С радост съобщаваме, че се присъединяваме към "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) - най-широкобхватния доставчик на образователен софтуер и услуги за училищата във Великобритания! Juniper предоставя интегрирани решения за класната стая, администрацията, управление на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес с помощта на технологии и експертиза в образованието на над 14 000 британски училища."

Във връзка с придобиването на "Школо" от "Джунипър Едюкейшън", компанията побърза да успокои потребителите, че защитата на личните данни на учениците остава в сила, а тяхната обработка ще продължава да се реализира при пълно спазване на българското законодателство и европейските регламенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!