Кутев: Да започне процедура за отнемане имотите на Цветанов

OFFNews 29 март 2019 в 09:58 5554 3

Снимка Архив

Юридически проблем в „Апартаментгейт“ има. Според Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество производство към Цветанов трябва да започне сега, защото има всички основания.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по БНТ. Той подчерта, че само апартаментът на "Латинка" по пазарна стойност е за около 1.5 млн. лв. „Очевидно е, че Цветанов, съпругата му и тъщата му заедно през целия си живот не са изкарвали 1.5 млн. лв. Има несъответствие между доходите и придобитото имущество“, допълни той.

Кутев обясни, че този закон не се занимава с това как е придобито, на какви цени и защо, а дали доходите съответстват на придобитото имущество. Народният представител посочи членове от закона, според които комисията моментално и незабавно трябва да пристъпи към процедура по отнемане на незаконно придобито имущество. „Този закон е гласуван в НС с мнозинството на ГЕРБ и водещата комисия по този закон е вътрешната, с председател Цветанов. По време на дебатите за назначаване на председател на тази комисия, дадохме за пример, че ако се наложи да се разследва Цветанов, тази комисия няма да си свърши работата. Надявам се Пламен Георгиев да докаже, че не сме били прави. Апартаментите са образцов случай за отнемане на незаконно придобито имущество“, категоричен е народният представител.
Кутев попита - ако една фирма продава на по-ниска цена, тя не скрива ли данъци? „А човекът, който не е обявил парите, с които го купува, той не укрива ли също данъци? Най-малкото става дума за данъчно престъпление и пране на пари, документ с невярно съдържание и търговия с влияние. Това са четири члена на Наказателния кодекс, които изрично са упоменати в закона за отнемане на имущество, като повод за това да бъде започната процедура за отнемане“, каза още той.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ подчерта, че Цветанов винаги е бил на длъжност, на която могат да му се изчислят доходите. „Като има такова разминаване между доходи и имущество, това не е повод за оставка, а за действие на прокуратурата“, каза още той. 

„Явно става дума за удар вътре в ГЕРБ, а това е проблем. Не става дума за тържество на закона и справедливостта, а на вътрешна битка с единствената цел ГЕРБ да остане на власт. Горко на тази държава, ако символът е Цветанов“, каза още Антон Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12086

3

peter daskalov

29.03 2019 в 12:21

Ами нека започне такава процедура, бе, Кутев! Ние сме "ЗА"! Ама има ли някой топки да я започне?

7145

2

kokoten

29.03 2019 в 12:06

Герберастите нагвацаха в лайната до шия,да видим дали ще се удавят или пак ще излязат сухички като бебешки дупета...откъде толкова пари у Цвъки или има десет тъщи и тъстове,които от закуски му събрали парите.....бре,бре,бре,дай,Боже,всекиму.....

10571

1

Hissarion

29.03 2019 в 10:21

Ама той този Пламен Георгиев и той се облажил с апартаменти. Себе си ли да гони?