Купуват нов правителствен самолет

Ива Оприкова 19 февруари 2015 в 12:42 8330 14

Покупка на нов самолет за нуждите на кабинета обмисля министърът на транспорта Ивайло Московски. Паркът на „Авиоотряд 28" може да се обнови след продажбата на  големия 130-местен правителствен "Еърбъс".

"Използването му е нерентабилно. По-добре да се махне и да се вземе една 25-30-местна машина с три двигателя, за да може да прави и презокеански полети. Местата трябва да стигат за един министерски съвет", аргументира се Московски, цитиран от в. "Преса".

Самолетът беше купен през 2009 г. по договор за доставка на два самолета в последните месеци на управлението на Тройната коалиция. Двата А319 станаха повод за скандали в публичното пространство. Сделката за самолетите втора ръка е  на стойност 88 млн. долара. При новото правителство на Бойко Борисов държавата върна единия Airbus на лизингодателя и предоговори заема за другия самолет. Днес  "Еърбъсът" може да бъде продаден за около 20 млн. долара.

В света няколко компании произвеждат бизнес джетове - френската "Дасо Авиейшън", откъдето е купен правителственият Фалкон 2000, канадската фирма "Бомбардие", бразилската "Ембраер". Дори и "Еърбъс", и "Боинг" правят малки самолети.

Вчера при тестове Фалкон-ът, с който Борисов не успя да стигне до Брюксел миналата седмица, отново показал проблем. При отлитане подал грешна сигнализация за състоянието на колесника.

Преди седмица техническият отказ на самолета предизвика пресконференция в полунощ с участието на вътрешния и транспортния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!