КСНС започна с протест на ВМРО

Ангел Марковски 10 януари 2022 в 15:39 3260 0

Снимка ВМРО

ВМРО организира протест пред сградата на президентството на "Дондуков" 2, където започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от президента Румен Радев. Съветът е с обявена тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

От ВМРО плашат да организират национален референдум, ако се стигне до отстъпление от досегашната твърда българска позиция. 

За участие в съвета влязоха премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС, Тошко Йорданов от ИТН, Костадин Костадинов от "Възраждане", Христо Иванов от ДБ, министрите на външните работи Теодора Генчовска, на финансите Асен Василев, на отбраната Стефан Янев и др.

В края на миналата година държавният глава обяви, че трябва да има становище на КСНС като най-висш политически орган за възможностите да се ускори евроинтеграцията на Северна Македония, като в същото време се защитят и българските национални интереси. Това включва прекратяване на процесите на дебългаризация, на фалшификация на историята и на езика на омразата, както и гаранции за правата на македонските граждани с българско самосъзнание.

Наскоро Кирил Петков заяви, че неговото правителство и партньори "потвърдихме съществуващите критерии за отношенията ни със Северна Македония и ги надградихме: да има бърза, явна и ефективна работа на групи в отделните казуси".

А водачът на ИТН Слави Трифонов - един от съюзниците на Петков, настоя, ако се налага да подкрепим Скопие, тогава в замяната за страната ни да отпаднат визите за САЩ и да бъдем допуснати в Шенгенската зона.Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови