КС ще каже дали депутати под карантина могат да участват онлайн в заседания на парламента

OFFNews 23 ноември 2020 в 12:44 1338 0

Конституционният съд образува дело по искането на депутати БСП за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание - поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 депутати да се включват в пленарните заседания онлайн.

Според социалистите решението противоречи на основния закон, в който е записано, че пленарните заседания започват, когато „присъстват повече от половината народни представители“.

В началото на месеца ГЕРБ изненадващо предложи депутати под карантина да могат да работят от вкъщи и парламентът гласува промени в собствения си правилник. Така управляващите си решават проблема с кворума.

Това се случи, след като от БСП обявиха, че са видели как се е регистрирал депутат от управляващото мнозинство, поставен под карантина.

Според промяната в правилника карантинираните депутати ще използват видеоконферентна връзка, за да се регистрират, да участват в гласувания и дори да се изказват по време на дебатите. Единственото условие е предишния ден да са предупредили ръководството на парламента, че искат да участват в заседанието, за да получат линк за достъп.

При извънредно положение или извънредна епидемична обстановка други институции и държавни органи могат да работят онлайн, но за Народното събрание това би било в нарушение на конституцията. Такова беше мнението на юристи, до които се бяха допитали от ГЕРБ при пролетната карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови