Крум Зарков в Брюксел: България е готова за Шенген

OFFNews 15 ноември 2022 в 19:03 957 0

Зарков

Снимка Пресцентър на МП

Крум Зарков и Вера Йоурова

България е ангажирана с дълбоки реформи по необратим начин - това беше основното послание на служебния министър на правосъдието Крум Зарков при срещите му днес в Брюксел със зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова и с комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

Въпросите, свързани с отговорността и отчетността на главния прокурор, с обжалването на отказите срещу прокуратурата при отказ за образуване на разследвания са в дневния ред на парламента и са продукт на усилията на няколко правителства, допълни той.

Зарков запозна комисията с мерките и промените в законите, които служебното правителство е подготвило и е внесло в парламента в отговор на поетите от нашата страна ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост.

"От страна на ЕК получихме подкрепа и разбиране за работата, която сме извършили. За нас е важно да чуем тяхното мнение. Получихме и още веднъж потвърждение и подкрепа за влизането на България в Шенген. Така ние получаваме подкрепа от всички важни европейски институции и на много голяма част от държавите членки", изтъкна правосъдният министър, цитиран от пресцентъра му.

"България е готова да бъде част от Шенгенското пространство. Сега ние прилагаме и изпълняваме всички изисквания, но нашите граждани не се ползват с пълните права, които предоставя свободното движение. Влизането на България в Шенген ще подобри защитата на външните граници на съюза, защото ще освободи ценен ресурс", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови