Крум Зарков: Цветан Цветанов напуска парламента, за да остане във властта

OFFNews 28 март 2019 в 15:06 1107 0

Събитията от последните два дни доказаха тезите на БСП от последните две години. Цветан Цветанов напуска парламента, за да остане във властта. Това не е морален акт, нито осъзната отговорност, а прозрачен трик за опазване на влияние.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. По думите му назначението на д-р Даниела Дариткова за председател на парламентарната група на ГЕРБ е доказателство за това. "Тя е верен последовател на г-н Цветанов. По тази причина и другите коалиционни партньори са толкова спокойни. Те знаят добре, че нещо уж се променя, за да остане същото. Това важи както за явните, така и за скритите коалиционни партньори", категоричен бе Зарков. 

Оставката на г-н Цветанов е формална. За нас тя е политически фалш", изтъкна Крум Зарков. Според него въпросната оставка доказва и друго твърдение на БСП, което тя упорито отстояваше по време на дебатите по Изборния кодекс в НС- че в България демокрацията е под заплаха. "Доказателство за това е фактът, че политик, загубил политическо доверие, свален от всички постове, които е заемал, чрез скандали и обществен натиск, може да е председател на предизборен щаб. Това е възможно само в онези страни, в които изборният резултат не зависи толкова от общественото мнение, колкото от онези, които организират изборния процес", посочи Зарков. Той изрази надежда, че на всички е станало ясно, че оставките в България служат само на един човек. "Те не подобряват живота на хората, не подобряват модела на управление, напротив - утвърждават го.

Единственото, което постигат, е да осигурят комфорт на Бойко Борисов като министър-председател. Този комфорт трае до следващия скандал и оставка. Ние, от БСП, настояваме този порочен кръг да приключи. Искаме предсрочни избори, на които санкцията да дойде от избирателя и той да зададе ясен мандат за нулева толерантност към всяка злоупотреба с власт оттук нататък. Вместо фалшиви оставки, искаме реално отговорност. Вместо завладяна държава, искаме реална парламентарна демокрация. Това са нашите искания и ще продължаваме да се борим", заключи Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови