Крум Зарков: Субсидиите на партиите трябва да бъдат намалени, но не и спрени

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2019 в 12:38 1189 0

"Субсидиите на партиите трябва да бъдат намалени, но не и спрени". Това заяви в "Седмицата" на Дарик радио зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Според него начинът, по който се води публичният дебат в България, включително и по този въпрос, прави невъзможно намирането на правилен отговор. "Ангажираме се в абсолютно състезание към дъното, към това кой ще хвърли нещо по-атрактивно в медиите", допълни социалистът. По думите му е очевидно, че 11 лв. на глас е много, което се вижда и от това, че партии успяват и да спестяват.

"От друга страна 1 лев, или 0 лева означава пълен блокаж на политическата дейност, с изключение на тези, които могат да се доберат до частни дарения. Не е въпрос на един човек или една партия да отсече дали да е 5 лв. 9 лв. или колко точно. Трябва обаче да се проведе обществено приемлив дебат", категоричен бе той.

Зарков подчерта, че до този дебат се стига именно под обществения натиск, породен от недоволството на хората от това как функционират партии и желание те да бъдат наказани. По думите му ограничението на финансиране на партиите от бизнес в момента е постижение и връщането назад не е правилен ход.

"Очевидно е, че в българските условия отварянето на финансирането ще доведе до официализиране на една неприятна ситуация - политическите партии ще защитават интереса не на своите избиратели, а на своите спонсори", коментира той. Зарков подчерта, че БСП стои твърдо и на позицията си за връщане на наддадените над 11 лв. средства.

На въпрос за диференцирана ставка на ДДС Крум Зарков посочи, че левицата е предлагала това да бъде за храни от първа необходимост и лекарства и ще продължи да се бори за това. По думите му обаче е важно да бъдат взети обосновани решения и да бъдат изработени механизми за прилагането им, които реално да доведат до намаляване на цените на тези стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови