Крум Зарков: Приемането на СЕТА е във вреда на България и цяла Европа

OFFNews 16 февруари 2017 в 10:22 3894 6

Снимка БНТ

„Приемането на СЕТА е във вреда на България и цяла Европа“. Това заяви Крум Зарков, член на ИБ на БСП и водач на листата на „БСП за България“ в Русе, по БНР. Според него това споразумение накърнява интересите на хората в страната ни, ще се отрази негативно и на националната икономика. 

„Възможно е да предизвика нова приватизационна вълна. Когато дебатът се пренесе в българския парламент, БСП ще бъде против ратификацията на това споразумение“, категоричен е той.

Зарков обясни, че ангажиментът да приемем СЕТА, а Канада да премахне визите за българи, не е никъде формализиран и двете неща нямат общо. „Това е кон за кокошка, защото и сега българите могат да пътуват до Канада по облекчена процедура за визи. Заради няколкостотин души, които да пътуват по-лесно, ние да съсипем цели сектори от икономиката си, да увеличим безработицата, да нарушим ключови социални постижения, като социалния диалог и колективното трудово договаряне, да се откажем от суверенитета си - това е безумна сделка“, подчерта той. По неговите думи в България изпитваме все по-остър проблем от недостиг на кадри, а СЕТА и без това ще доведе до „изтичане на мозъци“, дори ни предлагат и да улеснят това пътуване. „Не приемаме такава сделка. Българското и канадското правителство могат спокойно да продължат разговорите за постигане на безвизов режим, но това няма нищо общо със СЕТА“, каза още Зарков.

„Българските евродепутати не са го подкрепили, с изключение на четиримата от ГЕРБ и Ангел Джамбазки*, които са скъпо платени лобисти на огромните корпорации, които натиснаха парламента в тази посока“, коментира водачът на „БСП за България“ в Русе. Според него тези, които са гласували против споразумението, са проевропейските сили. Той е на мнение, че на първо място трябва да се поставят съдбите на хората, а не корпорациите, защото Европейският проект ще приключи и то бързо. „Европа най-накрая трябва да разбере, че пътят, който я доведе до Брекзит, Европа на две скорости и най-високия евроскептицизъм, трябва да се промени. Този, които спре СЕТА, ще даде шанс на Европа да се съвземе“, уточни Зарков. Той допълни, че Станишев, заедно с всички български социалисти, е подписал декларация предишния ден, че ще се противопостави на СЕТА. „Сергей Станишев гласува и против споразумението. Била е допусната техническа грешка, която е отстранена“, каза още той. Според него ГЕРБ вътрешно са гузни и не могат да обяснят защо са го подкрепили, а се опитват да налагат тезата, че Станишев го е подкрепил. „Това не е вярно. Нито един български социалист не го е подкрепил, както и много европейски социалисти, зелените и много други политически сили, а пред парламента е имало протест, какъвто ще започне из цяла Европа“, посочи Крум Зарков.

*Ангел Джамбазки обяви, че не е гласувал за СЕТА и нарече твърдението на Зарков "съчинения без разсъждения"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

6

Nik68

22.03 2017 в 10:30

Този има таланта на Пирински и Боков - да говори и нищо да не казва.

12177

4

sawall

16.02 2017 в 12:18

Щом БСП е против, значи може и да има нещо хубаво в това споразумение :D

63994

2

Red or Dead

16.02 2017 в 11:19

““““.......Ти пък кой си?!..........“““““““

Определено не е.....'Джорето'....хихихихихииииии...

15414

1

Hihi1981

16.02 2017 в 11:05

Ти пък кой си?!