Кремъл видя антируска истерия в делото срещу Николай Малинов

Остава да разчитаме, че правосъдието в някои страни няма да обслужва политически поръчки, обяви говорителят Мария Захарова

OFFNews 25 юни 2021 в 15:09 2406 0

Делото срещу председателя на българското национално движение "Русофили" и ръководител на политическата партия "Възраждане на отечеството" Николай Малинов, който е обвиняван в шпионаж, е предупредителен сигнал за онези, които не са съгласни с антируската истерия и които се застъпват за идеята за добросъседство с Руската федерация.

Това се казва в изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Захарова припомня, че следствените действия по отношение на Малинов, който е и последователен поборник на укрепването на дружбата и сътрудничеството между Русия и България, са започнали още през септември 2019 г.

"Тогава той беше арестуван, неговото жилище беше обискирано. Междувременно и досега не са обнародвани никакви доказателства за вината му. Създава се трайно впечатление, че около лидера на "Русофили" целенасочено се нагнетява нездрава атмосфера. Всички признаци говорят, че става дума да се даде ясен предупредителен сигнал на всеки, който не е съгласен с антируската истерия, която е обхванала "евроатлантическия свят", и на всеки, който се изказва за добросъседство с Русия", посочва Захарова.

Според нея за голямо съжаление наложената от Запада конфронтационна логика в международните отношения продължава да заглушава всякакви зародиши на нормална логика, трезво и суверенно разбиране на истинските национални интереси.

"Остава да разчитаме, че правосъдието в някои страни няма да обслужва политически поръчки, да играе ролята на средство за разчистване на сметки с инакомислещите", заключава говорителката на руското външно министерство.

Преди два дни стана ясно, че Специализираната прокуратура е дала на съд Николай Малинов за шпионаж и изнасяне на държавни тайни. От прокуратурата съобщиха, че в хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени са две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са справки и документи.

Името на Малинов изскочи и от друг шумен скандал - през февруари 2020 г. покрай блокиране от САЩ на българския съдия Андон Миталов заради корупция. Миталов е магистратът, който пусна Малинов да пътува до Москва за срещата с Путин.

Сега шефът на "Русофили" се явява на парламентарните избори като част от коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република" заедно с бившия премиер от БСП Жан Виденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови