Краят на една епоха в ГЕРБ: Десислава Атанасова подаде оставка като депутат

Лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС засега остава Бойко Борисов

Ружа Райчева 23 януари 2024 в 19:24 12021 0

Десислава Атанасова подаде оставка като депутат

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова

Доскорошният лидер и острие на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова подаде оставка като депутат.

Оставката ѝ ще бъде гласувана като първа точка утре в Народното събрание.

На мястото на Атанасова в парламента ще влезе бившият общински съветник в Две могили и бивш депутат от СДС Драгомир Драганов.

Атанасова беше лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и доскоро в 49-ото Народно събрание. Засега начело на парламентарната група остава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Десислава Атанасова беше председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Нейното място най-вероятно ще заеме сегашният зам.-председател на комисията от ГЕРБ Маноил Манев. Атанасова беше част и от Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните.

В петък парламентът избра Десислава Атанасова и дългогодишния съдия Борислав Белазелков за членове на Конституционния съд. 

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии от парламентарната квота и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. ГЕРБ реагираха като обвиниха президента в натиск върху КС, а лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски символично му "поиска оставката" и го инструктира "да си прави партията "3 март".

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков би трябвало да положат клетва в петък. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обвини Радев, че саботира КС, като настоява те да не полагат клетва преди той да се произнесе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика