Костов: ''Продължаваме промяната'' са загубили доверието на останалите партии

OFFNews 14 октомври 2021 в 21:22 8851 7

От "Продължаваме промяната" трябва да забележат, че са загубили доверието на останалите политически партии. Една от причините е това, че си служат с неистини – например, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин. Неистина са и твърденията на Асен Василев, който докато беше министър на финансите казваше, че АПИ е извършила колосални нарушения, а според държавния финансов контрол агенцията не е нарушила нищо. Неистина е, че водят преговори с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за предизборно споразумение, което дори беше опровергано.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по bTV. 

Според него вината за провала за съставянето на кабинет в последните два парламента не трябва да бъде разделена по равно между всички политици: 

"Бих откроил "Демократична България", чиято теза през цялото време беше, че трябва да има правителство и бе готова да помогне, да участва, дори да няма свои представители във властта."

Костов коментира и какво би се случило след изборите на 14 ноември, ако се базираме на социологическите проучвания. По думите му е изключително важно и определящо съчетанието, което избирателят ще направи между партия и президент:

"Ако избере президент, който е против разрушаването на модела ГЕРБ-ДПС, ще бъде много трудно да се състави правителство. И обратното. Отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство в парламента, те ще имат около 90 места. Останалите ще имат много повече, но БСП като мандатоносител може да сполучи да направи кабинет само ако го направи без гласовете на "Демократична България", която вече е заявила, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП", заяви той.

И добави: "Много зависи президентът на кого ще даде мандата, за да бъде успешен."

Кандидатите за президент

Бившият премиер Костов коментира и кандидатите за президентското място на изборите на 14 ноември. Той отбеляза, че неговият представител е Лозан Панов, но отрече да го е убеждавал да участва във вота.

"Аз благодаря на Лозан Панов, защото знам какво мъжество и каква сила се иска да се изправиш срещу една завладяна съдебна власт, и да се опиташ да се бориш почти сам, да се изложиш на тези непрекъснати тормози и издевателства от страна на прокуратура, на данъчни. Изживял съм го това и го знам. Знам колко сила се иска от човек, след като е така прегазен не само той, а и семейството му, или поне направен опит да бъде прегазен, той да се окуражи и да излезе и да иска да се бори още. Това е много симпатично и е моят представител на тези избори", каза Костов.

Той изрази съмнение в методиката на управление на сегашния президент и кандидат за втори мандат Румен Радев:

"Имам много сериозни съмнения дали президентът и неговият екип разбират демократичните правила, институции и начините им на функциониране. Дали си дава сметка за тази връзка, която ги свързва с политическите партии. Президентът Румен Радев реагира пред очите ни едва когато тези влязоха в офиса му и изведоха негови служители. Това виждам с очите си, това е моята преценка. Той дълго време се опитваше да бъде между двете конфронтиращи се страни - НАТО и Русия, и спечели дистанцирането на страните от НАТО и унизителното отношение на Русия спрямо България, спомняме си посещението му 2018 г. и срещата му с Путин в Сочи. Това за мен са много големи въпросителни."

За кандидатурата на Анастас Герджиков Костов реши да разкаже лична история:

"А за г-н Анастас Герджиков искам да разкажа една лична история. Преди да се образува "Новото време", г-н Емил Кошлуков и г-н Мирослав Севлиевски бяха яростни говорители и хулители не само срещу мен, а срещу съпругата ми, дъщеря ми. Това е записано в стенограмите на Народното събрание и всеки може да го прочете. Те така си извоюваха благословията на Ахмед Доган. Когато учредиха партията си, Ахмед Доган с Емел Етем присъства на това учредяване. А той никога не е ходил на такива новосформирани партии. Обяви ги за велики, за голяма надежда на демокрацията, използва ги да охули ДСБ. На същия този форум г-н Герджиков бе избран в ръководството на "Новото време". И затова получиха този епитет, че са ДПС в НДСВ. Аз знам, че един човек, когато е влязъл в орбитата на ДПС, ако няма мъжеството на Осман Октай, никога не може да излезе."

Инфлация и икономическа криза

Иван Костов коментира и инфлацията и задаващата се икономическа криза, като по думите му "криза е силно преувеличено понятие". Според икономическата теория не може да се говори за криза, ако няма двуцифрена инфлация. Освен това на Запад статистиката отчита по-висока инфлация, отколкото в България. Това не означава, че няма коментари за големите повишения за цените на ресурсите, това е факт, който се обсъжда сериозно, но ако погледнем българските цени на фона на тези в ЕС, ще видим, че цените на горивата са най-ниски в България, тези на електроенергията и газа също са сред най-ниските, добави той.

Костов отбеляза още, че БВП на България нараства и в този смисъл тенденцията е страната ни да излезе от депресивната фаза и да влезе в растеж, като се очаква БВП да нарасне над 4 %.

"През 1997-1998 г. съм мечтал за месечна инфлация от 3,7%, защото тогава наистина беше двуцифрена. Нека не се говорят неща, които нямат обективна основа", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1896

9

Simo

15.10 2021 в 17:42

На страха очите са големи !
Костов крадеца се уплаши, че промяната може да го застигне и него.
Крадците се обединяват негласно в името на своето спокойствие.
Гласувайте за Кирил Петков, Асен Василев и Румен Радев, за да започне изграждането на просперираща България.
Мутрите и крадците в затворите.

4036

6

lans link

15.10 2021 в 10:14

Инкарнацията на безочието и алчността с поредна диверсия.

2000

5

Leni

15.10 2021 в 09:41

Ужас, пак този..

8053

3

DARTH VADER

14.10 2021 в 23:23

УСЕЩАНЕТО ЗА СРАМ Е ПОЛЕЗНО УСЕЩАНЕ...ТОЗИ ЧОВЕК ОТДАВНА ГО ЗАГУБИ,БЕШЕ ПРЕЗ 96-ТА
"БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ" БЕШЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ИНКАСАТОР НА ВСИЧКИ ПОЛУЗАКОННИ И ОТКРОВЕНО КРИМИНАЛНИ ПАРИЧНИ ПОТОЦИ...
ТОЗИ ЛИ ЩЕ ГОВОРИ ЗА ИСТИНИТЕ И ПОЛУИСТИНИТЕ...
АКО НЕ БЕШЕ ТОЛКОЗ НАГЪЛ-ЩЕШЕ ДА Е СМЕШЕН