Костов: Македония има проблем с ЕС, а не с нас. Трябва да го решат, ако искат да бъдат приети

OFFNews 14 ноември 2020 в 19:06 8338 2

"Македония има проблем с Европейския съюз, а не с нас. Те трябва да го решат, ако искат да бъдат приети". Това каза Иван Костов, премиер на България в периода 1997 – 2001 година пред "Дарик радио".

През 1999 г. министър-председателят, тогава Костов, заедно с колегата си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместната декларация, с която бе открита възможност за решаване на спорните проблеми и нормализация на отношенията.

"Декларацията за добросъседство не бе изпълнявана от правителството на Любчо Георгиевски, нито от това на Бранко Цървенковски и бе напълно отхвърлена от Никола Груевски", подчерта Костов. 

Той добави, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено по отношение на двустранните ни отношения заради тежкото индоктриниране в Република Северна Македония, което продължава и до днес.

"Позицията на Брюксел и Берлин е, че и двете страни трябва да решат проблемите помежду си, като едновременно с това предлагат България да отстъпи. Тази позиция изразява незаинтересовано безразличие и неразбиране на проблемите в Югоизточна Европа. Статии в сериозни германски медии се опитват неуспешно да защитят такава позиция, но вместо аргументи, аз чета в тях само упреци". 

По думите му политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

"Спомням си преди подписването на Охридския договор с албанското малцинство, че тогава македонистите настояваха като условие да подпишат договора, страната им да бъде приета направо в ЕС. Те не разбираха тогава, както и сега колко са далеч от европейските ценности и от готовност за членство, а тези между тях, които разбират изгледа са безсилни да променят нещо", каза още Костов.

Охридският рамков договор е вътрешнополитическо споразумение за примирие, подписано от президента и премиера на Република Македония и представители на 4 политически партии (включително на етническите албанци) в Охрид на 13 август 2001 г. С него се прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за подобряване на правата на етническите албанци.

"Преговорите със Северна Македония на българското правителство трябва да продължат с променен фокус. Не трябва да поставяме условия за изпълнение - в това съм категорично убеден. Темата трябва да бъде съдържанието на пътната карта, която РС Македония да се задължи да изпълнява като условие за членство в ЕС", категоричен е той. 

Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки се на съседските политици. Перченето на ВМРО няма да даде резултат, обясни Костов. 

Според него изключително важно е да се стартират инфраструктурните проекти - Коридор №8 и ж.п. линията между двете държави и фактът, че до този момент това не се е случило, е едно от доказателствата, че Скопие не разбира добросъседството така, както то се разбира в европейските страни.

"Добросъседските отношения не могат да се изграждат на митове и лъжи за миналото. Не може да се отрича общата история, не съвместната, както те го наричат", каза още бившият министър-председател. 

Костов препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция.

Според него през декември началото на преговорите трябва да бъдат отложени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12256

2

Stamboloff

15.11 2020 в 09:07

Ами прав е, защото е държавник. Крайно време е да се разделим с провинциалния си комлекс. България и Европейския съюз не са различни субекти. Ние СМЕ Европейския съюз.
Всъщност мисля, че Борисов пуска напред ВМРО с непремерените им изказвания, за да си подсигури коалиционен партньор за следващия парламент, но това не помага на преговорите, напротив.

7014

1

Диди

14.11 2020 в 19:18

Една педя държавица успя да привлече Европа към своята кауза и днес Северна Македония има далеч по-голяма подкрепа от европейците, отколкото България, макар, че е членка на Съюза. През тези две години нашето "външно" спеше и се правеша на "голяма" работа. Министърката ни се чудеше колко "по-шарена" да се докарва пред колегите си, а не да ги запознава и убеждава в историческата ни кауза. И резултатът е на лице. Ще се учим на дипломация от македонците. Просто невероятно и срамно.