Костов: 501 сделки от приватизацията бяха проверени, от моите министри няма богаташи

Бившият премиер обясни обвиненията на Стив Ханке с нараненото му его

OFFNews 24 февруари 2020 в 11:03 6276 2

501 приватизационни сделки бяха проверени след 2001 г., не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. 

Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството - поне двама, но обвиненията паднаха в съда, заяви бившият премиер Иван Костов по бТВ. "Не е вярно, че някаква давност е спасила тези хора. Те бяха изтормозени с многогодишни процеси, които завършиха с отхвърляне на обвиненията към тях, добави той.

Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес и аз съм го написал в книгата си. Тези хора, дори да са повишили жизненото си равнище, не са станали богаташи, други станаха богаташи, подчерта Костов.  

Костов коментира казаното от икономиста проф. Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд в България", който обяви, че е занесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента (от 1997 до 2001 г.) Петър Стоянов, а той от своя страна се е обадил на Костов да му се кара, че Ханке го бил хванал в крачка.

"Президентът Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили в следствие на процеса на привартизация. Петър Стоянов е питал за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара, никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", заяви Костов. По думите му всички сигнали за корупция са препращани на прокуратурата. 

Костов обясни твърдението на Ханке с наранено его, защото бившият премиер не го е приемал за баща на българския Валутен борд.

За смяната на 10 министри от кабинета си в навечерието на Коледа през 1999 г. Костов обясни, че това е станало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция. Не всички са били сменени по едни и същи причини, разкри той. И подчерта, че министърът на образованието Веселин Методиев е сменен по други причини. 

Кои имена са в доклада ще стане ясно, когато той бъде разсекретен, категоричен бе Иван Костов.  

Той разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Нейнски - Камен Михайлов, е участвал в приватизационни сделки въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той не е в този доклад, не е нарушил закона, а и тя беше в процес на раздяла с него, обясни Костов защо не е сменил външната министърка в кабинета си. 

Костов подчерта, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес. "Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха - те имаха активи, но и пасиви", уточни бившият премиер. 

33% от приватизацията е извършена при правителството на Жан Виденов, 2% от правителството на Любен Беров, а 54% при управлението на ОДС. Останалите са приватизирани в следващите правителства - на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и ГЕРБ, уточни Костов. 

"Нито аз, нито който и да било от моето семейство, мой роднина, не е участвал в процеса на приватизацията. Ролята на министър-председателя е да управлява огромен обществено-икономически процес на смяна на системата. Изважда се страната от катастрофа, в която тя е изпаднала, създава се частно предприемачество и пазарна икономика. Това са управлявали министър-председателите. Аз не съм стоял на гише и не съм дребен гешефтар. Много пъти съм казвал: Елате да търсим в Драгалевци в мазето къде е онази 50% купена от мен собственост. Чакам извинение аз от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията, които са продадени. Което е огромна задушаваща обществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил", завърши Иван Костов. 

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев разпореди пълна проверка на приватизацията на прехода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

2

дони

24.02 2020 в 22:12

На Надето мъжът и купил, а ти - не! Хайде холан, да не си говорим глупости. Всичките ти сделки са безобразни, правени на тъмно и, точно както бесепарските, - за твои хора... А за бъдеще за България просто не искам да говоря...