Костадинов притеснен: Ще има ли признателност към Русия в новата експозиция на Шипка

Ирма Аврамова 01 март 2024 в 19:43 3233 10

Костадин Костадинов 28.02.2024

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Парламантарен въпрос дали ще бъде запазена признателността към Русия в новата експозиция на храм-паметника Шипка, зададе лидерът на Възраждане Костадин Костадинов към министъра на културата Кръстю Кръстев.

Костадинов е притеснен, че с проекта за реставрация ще бъде променен основният замисъл на интериора. През последните години българските правителства провеждат русофобска политика. Някои политици дори си позволяват да оспорват приноса на Русия към освобождението на България, аргументира се Костадинов.

Отговорът на министъра

На публиката ще се даде информация за причините, довели до избухването на Руско-турската освободителна война - общия ход на военните действия, поставяне на конкретен акцент върху овладяването и отбраната на Шипченския проход в периода юли-декември 1877 г и финалното сражение при укрепителния лагер, отговори му министърът на културата Кръстю Кръстев.

Условията по създаването на новата постоянна експозиция в паметника на свободата имат за цел да покажат признателността към героите, дали живота си за освобождението на българския народ и възраждането на българската държавност чрез подчертаване на аскетизма и суровостта на условията, в които те са воювали.

Какви са тия герои?

Г-н министър, много внимателно Ви слушах, за да чуя всъщност на кого точно е посветена тази експозиция - очаквах да чуя към кого е изразена признателността. Използвате определения, не използвате народности. Героите, войниците - какви са били те? Американски войници, украински войници, руски войници?, контрира го Костадинов.

Подготвя се изцяло нов и различен вътрешен вид. Съдейки по това, което слушам, и знаейки каква е практиката през последните няколко години - да слушаме цял ден на трети март, че сме се освободили, като не разбираме нито от кого, нито кой ни е освободил - подозирам, че това ще се случи на Шипка. Което поругава замисъла. Това са моите опасения, каза лидерът на Възраждане.

Самата експозиция

Извън закачките на тема русофилия и русофобия, от отговора на министъра стана ясно каква ще бъде обновената експозиция.

Всички движими културни ценности, които се намират в експозицията ще бъдат преместени за съхранение във фондохранилищата на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" по време на ремонтите. След това ще бъдат върнати на мястото, където са.

Одобреният проект за цялостната консервация и реставрация предвижда и промяната на интериорното пространство на паметника, за което ще бъде изработен изцяло нов тематико-експозиционен план, съгласно изискванията на Закона за културното наследство и наредбата към закона.

Съгласуването на новия експозиционен план ще съвпадне с приключване на ремонтите дейности. Ще бъде създадено и ново съдържание на постоянна експозиция. Музеят в момента е разработен, съобразно съвременните тенденции за опазване и представяне на културното наследство на страната.

Втора тема ще бъде свързана с историята на паметника и начина, по който е изграден паметникът във вида, в който го познаваме днес, обясни министърът.

Според Костадинов, който припомни, че преди е бил директор на музей (Регионален музей – Добрич – б.р.), тези арефакти, които бъдат изнесени никога повече няма да бъдат изложени отново, още повече, че няма да се съхранят без специални температурни условия. Той възропта и срещу срока за ремонт – този паметник е построен за 3 години, вие три години ще го ремонтирате, каза Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1040

10

Wild Turkey

02.03 2024 в 18:01

Копейкин,
През 1917г. Ленин чрез декрет обявява че СССР е нова държава която няма нищо общо с Руската империя.
След разпадането на СССР, днешна Русия се обявява за наследник на СССР. От тук следва че днешна Русия и Руската империвя нямат нищо общо. Тоест за никъва признателност не може да става дума.

3714

9

GB

02.03 2024 в 15:23

Утре, 3 март, отново ще почета паметта на отдалите живота си за истинска свобода и независимост на България.
Не забравяйте 3 март 1918!

3714

8

GB

02.03 2024 в 15:21

Пустиняк,

връзката е да сме вечно роби на руския император, коронясан на 3 март, и на "наследниците" му, разбирай путлер. Да "служим" гасударю. :(

Защото са завоеватели на чужди територии, искат нови колонии, искат проливите от векове...

Толкова войни са водили с османската империя, как пък не ни "освободиха" по-рано?! Като са преминавали през цяла днешна България!

А и "освобождението" им, в крайна сметка, се оказа

--- независимост за съседните държави.
--- васалитет със съответните данъци за плащане от страна на "освободеното" ни княжество. :(

Интересно имперско "освобождение".

Та, така с 3 март, "великия" "национален" празник ... за русия, а днес и путлер!

22548

7

dolivo

02.03 2024 в 11:08

мхм, продажно циганче

2415

6

Пустиняк

02.03 2024 в 10:58

Някой ще ми каже ли каква е връзката между боевете на Шипка на 11 август и честването на 3 март ?

400

5

демотиватор

01.03 2024 в 22:09

Според някои експерти, ако българските опълченци не бяха удържали проходите, Сюлейман с ордата си е щял да мине в северна България, да деблокира Плевен и положението на руснаците е щяло да стане, както е сегашния израз, много "сложно", или дори губещо.
Тъй че и те има за какво да благодарят.

9347

4

Анализи

01.03 2024 в 21:58

Този агент на путин няма ли да бъде подведен под съдубна отговорност.

2099

3

Mateevk

01.03 2024 в 21:38

Да не говорим, че не Русия а Руската империя е водила тази война, а там е имало от много националности и винаги са били почитани всички, а не просто руснаците. В битките са участвали също украинци, финландци, руски немци, поляци, литовци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, ингушети, осетинци, туркестанци и т.н.
Но нали някой трябва да го знае това или да го провери и да зачука веднага Копейкин, а не да слушаме русофилските му глупости от трибуната на НС.

2099

2

Mateevk

01.03 2024 в 21:32

Върти, суче - все русофилията му избива отнякъде.

345

1

Джендо Джедев

01.03 2024 в 20:47

Руският агент in action. :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика