Корнелия Нинова във Фейсбук: Над квотите и партиите стои законът

OFFNews 07 февруари 2019 в 12:41 5039 3

Слушам коментарите на ГЕРБ и на платените им говорители за избор на нова Централна избирателна комисия и ви призовавам да не допускаме поредната гавра със закона и подмяна на истината.

Това написа на страницата си във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Мандатът на ЦИК изтича на 21.03.2019г. Изборният кодекс казва, че трябва да започне процедура за нов избор. Срокът за него е до 21.02.2019г. Пожелахме да се спазва законът и ревнаха в хор, че БСП иска да саботира изборите. За ГЕРБ прилагането на закона е саботаж. Нарушаването му е норма. И настъпи една суматоха- защо БСП искат нов избор, като имат своята квота в ЦИК. Отговорът е прост - защото над квотите и партиите стои законът, казва още Нинова. 

БСП поиска преди дни смяна на състава на ЦИК. От партията сезират Венецианската комисия за внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които според Нинова узаконяват фалшификациите на изборите.

Досега решенията на избирателните комисии се вземат с 2/3 мнозинство и също с толкова се подписват. ГЕРБ въвежда падащ кворум с обикновено мнозинство и така елиминират другите партии при вземането на решенията в комисиите, обясни Нинова. Друга промяна, предлагана от управляващите, била, че ако съдът отмени решение на СИК, досега се насрочваха нови избори, а ГЕРБ предлага това да отпадне и същата комисия да взема друго решение на база същите протоколи. Отменя се и правото да обжалваш едно решение с касационна жалба пред ВКС. 

АБВ категорично се противопоставя на необмислени и безпринципни промени в изборното законодателство, обявиха от партията. Подобни мерки грубо нарушават европейското и световно законодателство и практика във връзка с провеждането на изборите, а именно извършване на промени в изборния закон в последния момент, по-малко от шест месеца преди вота.

С решенията си парламентарно представените партии рискуват да подложат държавата ни отново на мониторинг и остри критики от страна на Венецианската комисия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) към ЕП.

ПП АБВ заявява, че парламентарното ни представителство не спазва приетия от демократичните държави стандарт, в който Венецианската комисия препоръчва минимум 6 месеца, преди датата на изборите, изборните правила да не се променят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

2

Шопа

07.02 2019 в 13:51

Ако ти имаш някакви доказателства за Техноимпекс и Булгартабак , бегом в прокуратурата. Така се прави в правови държави, а не като Цвинокио да се дават присъди преди съда.

Всичко друго е чесане на езика (може да мине и за набеждаване/клевета).