Корнелия Нинова в Северозапада: Решили сме какви да са мерките, за да тръгне регионът напред

OFFNews 23 август 2020 в 13:58 5679 0

Снимка Пресцентър - БСП

Корнелия Нинова в Козлодуй

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се среща днес с общинските структури на левицата в Козлодуй, Мизия, Оряхово, Хайредин, Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Криводол и Враца.

„Българският Северозапад е най-бедният - 33-ят регион в България и в целия Европейски съюз, следователно му е необходима целенасочена помощ и политика за промяна на това положение. Ние сме го заложили като приоритет”, заяви Нинова на срещата в Козлудуй, на която присъстваха и членове на партията и от Мизия, Оряхово и Хайредин.

„Решили сме какви да са мерките за социално и икономическо развитие, за да тръгне регионът напред. Първото ни конкретно предложение е „Национален фонд за сближаване между регионите“. Оттам трябва да дойде ресурс за даване на тласък за здравеопазване, образование, работни места, за да имат хората условия да остават да живеят тук и да идват нови. Ключов въпрос е този за укрепването на местната икономика. Последната подобна мащабна политика по отношение на работни места и стимулиране на местната индустрия е правен в началото на 70-те години", коментира тя.

Нинова подчерта, че „днес има нови реалности, които изискват и нови мерки - инвестиции в индустриални паркове, в бизнес инфраструктура, в социални предприятия; създаване на привлекателна икономическа среда – преференции за местния бизнес по смисъла на ЗКПО и преференции от Местни данъци и такси за първите пет години от съществуването на нови фирми. 

Работим по два свързани сектора, които са подценени тук – селско стопанство и туризъм. Селско стопанство – подкрепено зеленчукопроизводство, овощарство, биоземеделие и животновъдство; туризъм – подкрепа на регионални туристически продукти. Ние винаги сме ориентирани социално, с грижа за хората, заяви още Нинова.

Затова в този пакет специално място е отделено за хората, на младите - жилищна програма за млади квалифицирани кадри; привличане на бъдещи специалисти (ученици и студенти) чрез стипендии срещу завръщане в района, в т.ч. стипендии за студенти по технически специалности, необходими за развитието на съответните отрасли в икономиката; стипендии за студенти, които след завършване се ангажират да работят в общинските администрации (повишаване на административния капацитет); стипендии за гимназисти и подпомагане на професионални училища и паралелки с оглед създаване на бъдеща квалифицирана работна ръка за предприятията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?