Корнелия Нинова потвърди, че е сформирана голяма коалиция вляво

OFFNews 21 май 2021 в 21:47 1705 0

Снимка БСП

"Голямата коалиция вляво вече е факт. Подписахме с АБВ и с гражданската формация на Георги Кадиев. Предстои ни и с Татяна Дончева, но първите стъпки вече са направени", това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по bTV.

Нинова обясни, че тя е поела инициативата и е потърсила лидерите на партиите и допълни, че в момента продължават разговори и с други формации, които да се присъединят към коалицията. 

"Ще се явим с общи листи, като всички коалиционни партньори предлагат своите кандидати. Ще ги обсъдим и накрая ще регистрираме общи листи. Запазва се формата на досегашната коалиция "БСП за България" с досегашните партньори" и към нея се присъединяват новите партии", каза още тя.

Нинова коментира и скандала с отписаните 10 млрд. лв. задължения на фирми към държавата. Според нея това показва модела, през който са били крадени средства чрез различни корупционни практики, за което от левицата са алармирали отдавна.

Лидерът на Столетницата определи като недопустимо и неприемливо подслушването на опозиционни политици, като го окачестви като част от 11-годишния модел на управление на ГЕРБ.

"Да се използва държавата и нейните институции за политически, партийни и лични цели - това е елемент на един модел на убиване на държавността, обезличаване на институциите и превръщането им на бухалка и инструмент за лични и партийни интереси. Това е, което искаме да променим", категорична бе Нинова.

Според Нинова служебния кабинет си върши работата. Тъй като една от целите е провеждане на честни избори, за нея уволненията и смените, направени от кабинета, са нормални. Показването на случаи на корупция пък е в изпълнение на втората цел на служебния кабинет - ревизия на правителството на Борисов. 

Нинова смята, че и ако след предсрочните парламентарни избори не се състави правителство, това ще бъде пагубно за страната в условията на тежка политическа и социално-икономическа криза на прага на приемане на Плана за възстановяване и развитие.

Лидерът на БСП изрази притеснение, че ако не се сформира правителство няма как да бъде гласуван бюджета, а и у хората ще се натрупа още повече разочарование. Тя смята, че правителство без БСП не може да има и вярва, че лявата формация ще повиши резултата си на изборите на 11 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови