Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Нинова за Жан Виденов: Всеки е свободен да се опита да влезе в политиката

OFFNews Последна промяна на 16 май 2021 в 12:37 2495 0

"Жан Виденов прави нова лява партия. Всеки е свободен да прави своя избор и да се опитва да влезе в политиката. Другото нещо, което вчера се състоя в НДК – учредяването на платформата “Социализъм 21 век“, е в рамките на БСП. Това не е никакво отцепване или разделяне в партията. То не е ново, в БСП винаги е имало различни идейни движения. То може да обогати идейната дискусия, така че чакаме нови идеи от това движение, които ще бъдат обсъдени вътре в партията".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР.

По повод коментара на ГЕРБ, че БСП е вкарана през задния вход на властта Нинова заяви:

"Това са несериозни коментари, защото и представители на ГЕРБ има в служебното правителство. Нашето участие в служебното правителство е Янаки Стоилов, това беше обсъдено с президента. Той получи предложение да се включи в кабинета, Изпълнителното бюро и Националният съвет се произнесоха, каквито са нашите правила и устав. Ние сме системна и сериозна партия, взимаме решенията си в колективните си органи", обясни Нинова.

Тя допълни, че политически позиции на левицата по отношение на реформата в правосъдната система са известни, последователни и принципни.

"Ние сме казвали, че виждаме реформата и промяната през закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, нов закон и нова форма на КОНПИ, както и други промени. Янаки Стоилов не е отишъл в служебния кабинет с програмата на БСП. Замисълът и конституционния ред, който определя отговорностите на служебното правителство, не предвиждат там да се правят политически реформи според това министърът от коя политическа партия е", посочи лидерът на БСП.

Според нея, ако една партия си сменя програмата на всеки избори, тя не е сериозна партия.

"Ние сме принципна, последователна и системна партия, така че няма да си сменим програмата, вероятно ще направим промени в тактиката, така че да бъдем припознати като истинската алтернатива. "Има такъв народ" беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива и това се показа в този месец. Така че ние ще работим за това да се покажем като управленска алтернатива", посочи още Нинова.

Служебният кабинет е замислен като преходно управление за кратък период и това не е кабинет за управление на страната, смята тя. 

По думите й промените, които правят президентът и премиерът са абсолютно логични.

"Нормално е някои да са против, но промените са логични и наложителни. Интересни са тези в митниците и НАП, защото това са двете агенции, които трябва да осигурят висока събираемост и приходи. От друга страна, те бяха използвани през годините - едната като чадър за корупционни практики и другата като бухалка срещу непослушниците, затова и в двете посоки промените са аргументирани", обясни тя.

Нинова каза още, че в БСП е започнал процесът по номинации за водачи на листите след отчитане на грешките в някои райони и вероятно ще има и персонални промени в листите. Промени ще има и в Изпълнителното бюро, които ще се решат на следващия Национален съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови